AcasăEconomie2007, 2008, 2023: băncile, pe marginea prăpastiei?

2007, 2008, 2023: băncile, pe marginea prăpastiei?

Northern Rock, Bear Stearns, Countrywide Financial și Alliance & Leicester: la sfârșitul anului 2007 și începutul lui 2008, când toate au dat faliment,  niciuna dintre aceste bănci nu avea importanță sistemică. Și puțini observatori ar fi putut prezice criza de coșmar care avea să lovească în decurs de un an, doborând mastodonți de la venerabila Lehman Brothers de pe Wall Street până la Royal Bank of Scotland, pe atunci cea mai mare bancă din lume.

Cincisprezece ani mai târziu, după o săptămână în care patru bănci – Silicon Valley Bank, Signature și First Republic în SUA și Credit Suisse în Europa – s-au clătinat și au fost sprijinite într-un fel sau altul, nu este de mirare că investitorii se întreabă dacă nu cumva se  confruntă cu probleme de tipul celor din 2007, care ar putea în curând să se transforme într-un alt dezastru în toată regula, de tipul celui din 2008.

Există motive pentru a presupune că băncile au întors pagina momentului Lehman, potrivit Financial Times. Cauzele principale ale crizei din 2008 – o abundență de credite ipotecare subprime de proastă calitate care au fost răspândite în întreaga lume prin intermediul instrumentelor derivate în bilanțurile băncilor slab capitalizate – nu se aplică în 2023.

Calitatea creditelor rămâne decentă. Iar capitalul bancar este de două-trei ori mai puternic decât era în urmă cu un deceniu și jumătate.

Asemenea asigurări au părut însă goale în fața panicii de pe piață care afectează acțiunile băncilor. Băncile europene au scăzut în medie cu 19 procente în două săptămâni, iar cele americane cu 17 procente. Miercuri, acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 30% pe parcursul zilei, revenindu-și doar după intervenția băncii centrale.

Piețele nu erau tocmai calme la sfârșitul săptămânii, dar s-au stabilizat oarecum. Acest lucru s-a întâmplat după ce CS a făcut uz de o intervenție de lichiditate „bazooka” de 54 de miliarde de dolari din partea Băncii Naționale a Elveției, în timp ce riscul de fugă a băncilor americane a fost compensat prin garanții de depozit și noi facilități de lichiditate ale Rezervei Federale.

Desigur, astfel de intervenții nu ar fi trebuit să fie necesare după drama din 2008. Vastul pachet de reforme de reglementare postcriză a fost conceput pentru a se asigura că nu se va repeta prăbușirea în domino a băncilor de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Au fost stabilite noi niveluri minime de capital propriu, au fost introduse teste de rezistență și au fost înăsprite ratele de lichiditate, impunându-se ca mai multe fonduri să fie disponibile pentru a răspunde cererilor de retragere ale clienților.

Problemele de săptămâna trecută din SUA au fost cauzate în mod explicit de eșecul de acolo de a aplica aceste reguli la orice altceva decât la cele mai mari opt bănci. SVB a fost îngenuncheată de o combinație de gestionare deficitară a riscului de rată a dobânzii și de o supraveghere laxă a reglementărilor, ceea ce a făcut-o vulnerabilă la retragerile de depozite.Un fenomen similar a afectat câteva ore mai târziu Signature și First Republic.

În timp ce investitorii căutau victime în Europa, atenția s-a îndreptat spre Credit Suisse, considerată de mult timp cea mai slabă mare bancă din regiune. Aceasta are puține sau deloc puncte comune cu SVB – supravegherea sa de reglementare este solidă, iar riscul de rată a dobânzii este acoperit.

Dar a fost predispusă la accidente și s-a restructurat lent. Un deceniu sau mai mult de management defectuos și de scandaluri au pătat grav reputația grupului. În același timp, acționarii de lungă durată au părăsit banca pentru a fi înlocuiți cu alții noi și nefolositori.

Eforturile băncilor centrale de a controla inflația vor genera presiuni recesioniste, ceea ce va duce la creșterea pierderilor din credite ale băncilor și va putea afecta rezervele de capital.

Chiar dacă șansele unei noi prăbușiri financiare în toată regula sunt scăzute, capacitatea bancherilor de a face față acesteia ar putea fi mai mică.

În 2008, factorii de decizie politică au reușit să reducă ratele dobânzilor, să lanseze măsuri de relaxare cantitativă și să inunde băncile cu capital de salvare și lichidități.

Având în vedere că bilanțurile guvernamentale sunt astăzi mult mai întinse, iar ratele dobânzilor trebuie să crească pentru a combate inflația, armele de care dispun sunt periculos de reduse.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
258 afisari

1 COMENTARIU

  1. dupa cum am vazut…bancile raman tot acolo,dar cineva pleaca si vin altii la varf…Adica se mananca intre ei..si cel mai puternic le ia conducerea-un fel de JUNGLA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger