AcasăEconomie16,5 miliarde de lei din buget, costul speculei de pe piața energiei

16,5 miliarde de lei din buget, costul speculei de pe piața energiei

4 băieți deștepți din energie, prinși de ANRE că au manipulat piața

Plafonarea prețurilor la energie de pe așa-zisa piață concurențială a costat bugetul statului, în doi ani, incredibila sumă de 16,5 de miliarde de lei. Suma reprezintă specula de pe piața energiei, permisă de o liberalizare grăbită și fără reguli stricte, care a îmbogățit, peste noapte, zeci de firme cu doar unul sau doi angajați. ANRE a găsit doar patru vinovați de manipularea pieței și a aplicat o amendă totală infimă, de 500 milioane de lei, recunoscând, totuși, fraudarea pieței.

Ultimele două informări venite de la ANRE ne arată clar o imagine a politicii catastrofale a celor care s-au aflat și se află la guvernare. De la decizia criminală și nesăbuită a PNL de a liberaliza piața energiei, totul a luat-o razna. Regulamentele UE privind libera concurență pe piața energiei erau însoțite de asigurarea că o astfel de măsură ar duce la o scădere a prețurilor.

În România, fără reguli stricte, absolut necesare pentru a preveni specula, prețurile au explodat, majorându-se de 5 ori, de 10 ori și chiar de 30 de ori față de cele de dinainte de 2021. Când majorarea a atins un nivel insuportabil pentru populație și pentru agenții economici, Guvernul a venit cu plafonarea, condiționată de un consum foarte mic. Plafonare care a determinat o competiție acerbă pentru prețuri cât mai mari printre cele 57 de societăți care se înghesuiau să furnizeze energie. Că doar statul, adică tot cetățeanul, era cel care plătea diferența.

Astfel, în perioada noiembrie 2021-decembrie 2023, pentru plafonările la energie electrică, suma plătită de stat a fost de 16,5 miliarde de lei. Cele mai mari tunuri s-au dat în lunile iunie și iulie 2022, când decontarea de la stat pentru prețurile plafonate a fost de aproape 4 miliarde de lei, față de o medie de 600 milioane de lei pe lună, la clienții casnici și non-casnici. Decontarea de la stat însemna diferența dintre prețul plafonat și prețul ales de fiecare societate, marea majoritate nou-înființate, firme de apartament cu unul sau doi angajați, care cumpărau energie ieftină și o vindeau la suprapreț, că doar asta înseamnă în România piață concurențială.

A dispărut șmecheria, au dispărut și firmele

Din cele 57 de societăți care vindeau energie la mâna a doua, sau a treia, sau a patra, au mai rămas acum vreo 7, cel puțin în comparatorul de prețuri de la ANRE, cu tot cu Hidroelectrica, firmă care nu apare pe site-ul instituției. Mecanismul de achiziție centralizată a energiei, care impunea companiilor producătoare un preț fix de vânzare de 450 lei/MWh, a mai temperat avântul, apoi ieftinirea pe piață a energiei a făcut ca cele mai multe firme de furnizare să dispară. Cam atât a fost concurența, cât s-a putut specula.

În septembrie 2023 sumele decontate de stat au tot scăzut până la 82 milioane de lei. De remarcat că în toată perioada anului 2022 și chiar și o bună parte din 2023, România avea cele mai mari prețuri la energie, în condițiile în care importurile erau, totuși, nesemnificative. De ce Guvernul nu a luat măsuri pentru trece la piața reglementată, în condițiile în care producția Hidroelectrica, de exemplu, ar fi ajuns pentru consumul întregii populații? Și, mai ales, în condițiile în care aproape toate capacitățile de producție a energiei aparțin statului român, mai puțin cogenerarea de la OMV și energia regenerabilă, vândută ieftin în afara țării.

Marea investigație

Fără să anunțe că ar desfășura vreo investigație în acest sens, ANRE a comunicat, brusc, că a dat amenzi de peste 537 milioane de lei unor firme care furnizează energie electrică, pentru manipularea pieței. Astfel, 4 operatori economici din sectorul energiei electrice nu au respectat prevederile legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică, ne spune ANRE.

”EFT FURNIZARE S.R.L. (cu acționar majoritar o companie din UK) a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică. În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., printr-un număr de 6 tranzacții încheiate cu operatorii economici licențiați TINMAR ENERGY S.A., NOVA POWER & GAS S.R.L. și FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică”, arată ANRE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.875 afisari

6 COMENTARII

  1. Se spun lucrurilor pe nume dar, ca să ajungă la urechile oamenilor și să le deschidă, trebuie repetat în fiecare zi ce-ași scris, că prețurile sînt pur speculative și că diferența de la cît plătesc oamenii pe factură la cel speculativ tot ei îl plătesc. Deasemenea, iarăși ați scris, că pt oameni e destul cît face Hidroelectrica ce are baraje deja amortizate iar apa curge de măgan, adică n-ar trebui să plătim mai nimica.

  2. Jegurile peneliste si firmele lor de partid au speculat pe piata de energie cu ajutorul ministrului penelist Vergilica, sluga omv.

  3. Sa mearga la puscarie orban care a garantat liberalizare pt facturi mai mici dar el doar a dat energia la smecheri.

    • „Liberalizarea pietei de energie electrica a inceput in Romania inca din anul 2012”

  4. Pai problema nu e ca si cat ne fura mafiotii din energie, PROBLEMA E DE CE EXISTĂ DEALERI PESTE TOT IN COLONIA ASTA SUAUENATO. CINE I A CREAT SA RASPUNDA, CU CAPUL, EI SI FAMILIILE LOR. NOI COMUNISTII PRIN SACRIFICIUL A 3 GENERATII AM FACUT HIDROCENTRALE, TERMOCENTRALE, NUCLEARELECTRICA, MUNE DE CARBUNE, RETELE COMPLETE DE DISTRIBUTIE. SA MI ZICA MIE IDIOTUL DE PREMIER SI PRESEDINTE CARE AU CREAT DEALERII DE CE I AU CREAT! CA SA NE FURE SI EI???

    • Mai omule teoretic e buna liberalizarea;dar nu oricine poate .
      Daca nu faci parte din famiglie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger