AcasăEconomie1,10 dolari? Cumpărați euro!

1,10 dolari? Cumpărați euro!

Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, oferă piețelor financiare un motiv pentru a cumpăra euro.

Lagarde a declarat săptămâna trecută că revenirea inflației în zona euro la ținta stabilită este „nenegociabilă” și nu va implica „compromisuri”, la câteva zile după ce a majorat ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază.

În schimb, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a sugerat că cei care stabilesc ratele în SUA au luat în considerare o pauză, în timp ce guvernatorul Andrew Bailey de la Banca Angliei a efectuat o majorare de 25 de puncte de bază și a declarat că este probabil ca inflația să încetinească „brusc”.

Divergența tot mai mare a politicii monetare se află în centrul a două tranzacții preferate de investitorii în valute și obligațiuni.Pentru Citigroup, Societe Generale și Deutsche Bank, campania de reprimare a inflației a BCE oferă un impuls pentru euro, care ar putea să îl ridice la 1,10 dolari în următoarele luni.

Ratele swap-urilor europene cu scadență scurtă recuperează decalajul față de echivalentele lor din SUA, reducând diferența până la 70 de puncte de bază la începutul lunii martie. Acest nivel a fost înregistrat ultima dată când euro a depășit 1,21 dolari în 2021, potrivit economiștilor de la  Societe Generale.

„Ne așteptăm ca euro să crească următoarele una-două luni, pe baza unei tendințe mai pozitive și a scăderii diferențialelor de randament al obligațiunilor față de SUA”, a declarat Van Luu, șeful global al departamentului de valute la Russell Investments.

Începând de vineri, piețele monetare estimau o reducere a ratei dobânzii din partea Fed încă din luna iunie, în timp ce BCE este văzută în creștere până în septembrie.

Inflația de bază în zona euro a stabilit un nou record în testarea nervilor BCE. Deocamdată, economia europeană s-a dovedit mult mai rezistentă decât se prevedea.  Surplusul de cont curent a crescut, în timp ce sfârșitul ratelor negative ale dobânzilor atrage capitalul înapoi în Europa, oferind un impuls pe termen mai lung pentru moneda unică.

Pentru Citigroup, nivelul de 1,10 dolari pentru un euro va fi esențial. Odată ce va fi depășit, conturile cu efect de levier, cele cu bani reali și cele corporative vor fi forțate să urmărească creșterea.

Investitorii vor căuta săptămâna aceasta o serie de date despre inflație în zona euro. De asemenea, factorii de decizie ai BCE vor prezenta razumatul politicii financiare.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.490 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger