AcasăEconomie10 miliarde de dolari: miza armistițiului comercial UE-SUA

10 miliarde de dolari: miza armistițiului comercial UE-SUA

Revin tarifele la exporturile transatlantice de oțel și aluminiu?

Uniunea Europeană discută posibilitatea de a prelungi temporar un armistițiu cu SUA legat de comerțul cu oțel și aluminiu, o perspectivă care ar ocoli negocierile blocate și ar evita revenirea tarifelor la exporturi transatlantice de până la 10 miliarde de dolari. 

Discuțiile privind așa-numitul Aranjament global privind oțelul și aluminiul durabil(GSA) au ca scop soluționarea unei dispute din epoca Trump, când SUA au aplicat tarife la importurile de metale din Uniunea Europană, invocând riscuri pentru securitatea națională, la care blocul comunitar a răspuns cu măsuri de retorsiune. Cele două părți au ajuns la un armistițiu temporar în 2021, dar expiră la sfârșitul acestui an.

Diplomații UE au fost informați săptămâna trecută cu privire la stadiul negocierilor, inclusiv cu privire la procedura necesară pentru a prelungi armistițiul,potrivit surselor Bloomberg. Oficialii americani au declarat anterior că cele două părți s-au angajat să evite revenirea tarifelor.

Ca parte a acordurilor temporare convenite în urmă cu doi ani, SUA au introdus un set de contingente tarifare peste care se aplică taxe pe metale, în timp ce UE și-a înghețat toate măsurile restrictive. Acest lucru a creat o situație dezechilibrată care, în opinia europenilor, a favorizat Statele Unite.

Contingentele tarifare ar trebui să se bazeze pe fluxurile comerciale istorice, însă rigiditatea lor a făcut ca un nivel semnificativ de oțel european să fie în continuare supus taxelor, iar exportatorii continentului să fie împovărați de birocrație.

Abordarea acestui dezechilibru  face parte acum din discuțiile în curs de desfășurare cu administrația Biden.În cazul în care nu se remediază, UE ar trebui să aleagă între a reintroduce tarifele vamale pentru produsele americane sau a rămâne la status quo, făcând astfel o concesie americanilor.

Strategia GSA este de a aborda problema capacității excesive la nivel mondial și a emisiilor de carbon din metale “murdare”. S-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește primul dintre aceste două obiective. Acordurile ar fi, de asemenea, deschise țărilor cu mentalități similare.

Discuțiile nu au progresat prea mult după ce UE și SUA nu au reușit să încheie un acord politic în cadrul unui summit la Washington luna trecută.

author avatar
Radu Jacotă Redactor