AcasăEconomie10 kg de mineral pentru fiecare baterie de VW: “Locomotiva Europei”...

10 kg de mineral pentru fiecare baterie de VW: “Locomotiva Europei” se poate pune cu China

Mina Käfersteige, situată la marginea Pădurii Negre, a stat în adormire timp de 27 de ani, cu bogatele sale zăcăminte abandonate, cu porțile închise și cu tunelurile scufundate în apă. Acum, aceste porți sunt pe cale să se redeschidă, deoarece Germania încearcă să își reducă dependența de importurile de minerale esențiale prin extragerea lor.

Käfersteige se află deasupra a ceea ce se crede a fi cel mai mare zăcământ de fluor  din Europa, o componentă crucială pentru mașinile electrice. Fiecare baterie a unui Volkswagen ID.4, primul SUV electric al companiei, necesită aproximativ 10 kg de mineral.

În prezent, Germania importă cantități mari din Mexic. Visul este o mai mare autosuficiență, nu numai în ceea ce privește fluorsparul – supranumit adesea „fratele mai mic al litiului” – ci și alte mărfuri de care țara are nevoie pentru tranziția sa ecologică.

Temerile legate de un conflict est-vest cu privire la Taiwan nu au făcut decât să intensifice dorința SUA și a Europei de a-și reduce dependența de China pentru o serie de materiale critice. UE, de exemplu, depinde de China pentru 72% din metalele sale de pământuri rare, folosite la  computere, telefoane mobile și mașini electrice.

Marcați de turbulențele provocate de suspendarea exporturilor de gaze naturale ale Rusiei către Europa, liderii de afaceri spun că Germania trebuie să acționeze rapid pentru a evita să cadă în aceeași capcană cu China.”Suntem deja mai dependenți de China pentru anumite metale decât am fost de Rusia pentru gaz”, a declarat Matthias Wachter de la BDI, principalul lobby de afaceri din Germania. „Și acesta este un risc uriaș”.

Datele compilate arată cât de dependente au devenit Germania și Europa de un grup mic de furnizori. În 2021, UE a primit 96% din feldspat din Turcia, 98% din oxidul de nichel din Rusia și 83% din galiu și germaniu din China.De asemenea, piața fluorsparului este foarte concentrată: doar un număr mic de țări îl exportă, iar producția internă a Europei acoperă doar o treime din cererea de mineral.

UE a elaborat o lege privind materiile prime critice –  Raw Materials Act -care va stabili cote pentru producția internă de minerale și va reduce barierele de reglementare pentru mineri. Fluoritul este una dintre cele 34 de materii prime enumerate drept critice.

Renașterea Käfersteige, situată într-o zonă puternic împădurită din apropierea orașului Pforzheim, un centru de bijuterii și ceasornicărie din sud-vestul Germaniei, este un exemplu de interes reînnoit pentru exploatarea bogățiilor minerale ale țării.

Proiecțiile realizate de Deutsche Flussspat sugerează că cererea UE de concentrat de fluorită ar putea crește de la 755.000 de tone pe an în 2020 la aproximativ 1,1 milioane de tone până la sfârșitul deceniului, dacă producătorii de automobile din blocul comunitar vor folosi compuși pentru baterii proveniți din Europa pentru a-și atinge obiectivele climatice.

Käfersteige, care ar conține aproximativ 2 milioane de tone de fluorită brută, ar putea produce 100.000 de tone pe an după 2029, acoperind 40% din cererea Germaniei și 13% din cea a UE.

Nu este singurul proiect minier nou din Germania. Compania Zinnwald Lithium, cotată la Londra, intenționează să exploateze un zăcământ uriaș de litiu la granița dintre Germania și Cehia, în Saxonia, în timp ce Vulcan Energy Resources își propune să producă litiu din apă termală în Oberrheingraben, lângă Karlsruhe.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
4.589 afisari

3 COMENTARII

  1. MAI JACOTA , UE NU ARE CALITATEA DE A EMITE LEGI !,UE ESTE O UNIUNE ECONOMICA NU-I O FEDERATIE !.
    FIECARE TARA ARE GUVERN PRPOPIU ,PARLAMENT PROPIU .
    CE FACE BUXELLES AZI CU TARILE DIN STUL EUROPEI ESTE COMPARABIL CU POLITICA VECHILOR IMPERII FATA DE COLONII.
    DACA HEGEMONIA BRUXELLES CONTINUA VA FI UN VAL DE EXITURI !.

  2. SUA au 50 de state plus un district federal ( Columbia ) si nu e nici un ” val de exituri „.

    • Uiți sau ai știut niciodată ca SUA a luat ființă ca stat federal de la războiul de independenta. State precum California, Micigan, Arizona sau oricare altul din componenta SUA nu au avut istorii seculare ca state independente și suverane. Alte state precum Alasca și Texas sau cel puțin o parte a texasului au fost teritorii cumpărate de la un tar idiot al Rusiei și de la Mexic. Toate statele din componenta Imperiului UE au o istorie milenara ca state independente și suverane. Deci comparația este cel puțin deplasata dacă nu tâmpită!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger