AcasăNewsUtah Data Center, cel mai mare centru de spionaj din lume

Utah Data Center, cel mai mare centru de spionaj din lume

Centrul din Utah va intercepta tot ce misuna pe unde

Micul orasel Bluffdale, din Utah, a devenit gazda celui mai mare centru de spionaj din lume in domeniul comunicatiilor.

Centrul din Utah va intercepta tot ce misuna pe unde

„Oricine in lume are un mijloc de comunicare poate deveni tinta”, declara surse din cadrul proiectului.

Mormoni si spioni

NSA a bagat peste doua miliarde de dolari in centrul de spionaj

Pana nu demult, Bluffdale era renumit doar pentru secta de mormoni, care numara peste 9.000 de membri. Acestia fac parte din Uniunea Fratilor Apostolici, acei „frati” care vor sa pastreze traditia poligama a mormonilor. La nici doi kilometri de templul Fratiei, Agentia de Securitate Nationala, si-asa cea mai mare agentie de spionaj a SUA, isi construieste un centru gigant, in valoare de peste doua miliarde de dolari. Acesta va fi dat in folosinta in septembrie 2013 si va avea capabilitatea de a intercepta, stoca si analiza toate comunicatiile lumii, fie daca acestea sunt facute prin sateliti, retele aeriene, subterane sau retele de cablu aflate sub mari. Adio emailuri private, mesaje telefonice sau pe internet, in principiu, adio orice intimitate!

Adio secrete diplomatice, financiare, militare

Centrul Utah este „copilul” lui Bush, din 2003, dar nu a intrat atunci in linie dreapta pentru ca au sarit toate organizatiile neguvernamentale ca se incalca drepturile cetatenesti. De aceea s-a construit in cel mai mare secret. Numai ca, fiind urias si implicand atatia oameni si volum de munca, secretul s-a „scurs”.

O sursa din cadrul Proiectului Bluffdale a declarat in conditii de anonimitate ca Centrul Utah este specializat in primul rand pe spart coduri. Daca ar fi vorba de coduri militare, nimeni nu s-ar ingrijora, dar analistii din domeniul economiei se tem ca este vorba si de coduri de transmitere a informatiilor financiare, ale tranzactiilor de pe pietele de capital, ale intelegerilor si contractelor de afaceri. Ce sa mai vorbim de secrete diplomatice! Cuvantul confidential nu va mai avea aplicabilitate practica.

„Soaptele” electronice, chei de descifrare

Motivul oficial al unei asemenea investitii este prevenirea atacurilor teroriste. Insa, dupa cele de la 11 septembrie 2001, s-a spus ca tocmai tehnologizarea in detrimentul contactului om la om a dus la esecul serviciilor secrete in prevenirea unor astfel de acte. De-a lungul si de-a latul Statelor Unite, NSA a construit centre de stocare a miliardelor de emailuri, convorbiri telefonice etc. Pentru sortarea acestora s-a creat un supercomputer, burdusit de coduri, pentru a se face o triere optima. Chiar si asa, a fost nevoie de un centru special pentru a stoca miile de miliarde de cuvinte – numite „soapte” electronice – interceptate. Supercomputerul lucreaza la o viteza impresionanta pentru a tria si „traduce” in timp util posibilele amenintari teroriste.

Schema supercentrului de spionaj din Bluffdale

1. Centrul de control al vizitatorilor – cladirea plus tehnologiile de verificare au costat 9,7 milioane dolari

2. Centrul administrativ – spatiul pentru personalul administrativ si logistic

3. Camerele de colectare a datelor – patru facilitati in care serverele lucreaza zi-noapte

4. Generatoare de rezerva si containere de combustibil, care pot asigura curent electric autonom timp de trei zile

5. Containere de apa si pompe, capabile sa pompeze 6 435 200 de litri pe apa pe zi

6. Centrala de racire, dotata cu echipament de racire in greutate de 60.000 de tone, pentru a asigura serverelor climatul de lucru

7. Centrale electrice suplimentare, care asigura puterea de 65 de megawatt necesara centrului

8. Sisteme de securitate, cu tehnologie in valoare de peste zece milioane de dolari

author avatar
Adina Mutar
522 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger