AcasăNewsExploziile solare din 2012 va expun la cancerul de piele

Exploziile solare din 2012 va expun la cancerul de piele

Evitati cremele solare care contin retinil palmitat sau oxibenzona

Medicii dermatologi trag un serios semnal de alarma: in ultimii ani, numarul cancerelor de piele a crescut de patru ori, in special din cauza subtierii stratului de ozon, concomitent cu inmultirea exploziilor solare, tot mai puternice de la o vreme. Si in acest an sunt anuntate astfel de fenomene solare, iar faptul ca vara a venit cu aproape doua luni mai devreme creste riscul aparitiei sau agravarii problemelor dermatologice.

Evitati cremele solare care contin retinil palmitat sau oxibenzona

Banalele alunite sunt uneori sexy – in functie de zona corpului in care se afla – dar orice modificare a culorii sau marimii lor constituie un semnal de alarma, iar cei in cauza trebuie sa mearga de urgenta la doctor. Oricine doreste se poate programa saptamana viitoare pentru o consultatie gratuita la un medic dermatolog.

Cremele solare se aplica din doua in doua ore sau la iesirea din apa

Potrivit datelor Societati Romane de Dermatologie (SRD), in lume apar anual peste 150.000 de noi cazuri de melanom. Grav este ca peste 40.000 de oameni mor in fiecare an din cauza afectiunii, iar in Europa sunt inregistrati peste 50.000 de pacienti diagnosticati cu melanom.

Prof. dr. Calin Giurcaneanu vrea sa includa cremele solare pe lista compensatelor

Presedintele SRD, prof. dr. Calin Giurcaneanu, a atras recent  atentia ca, in ultimii 30 de ani,  numarul cancerelor de piele a crescut de patru ori. Potrivit celor mai recente statistici, in Romania, numarul pacientilor cu tumori cutanate este de circa 38.000, din care aproximativ 5.400 sunt bolnavi cu melanom. Factorii care pot declansa aceasta afectiune sunt radiatiile solare, imunitatea scazuta, stresul, bolile metabolice sau alimentatia.

Melanomul poate fi tratat

Expunerea prelungita la soare poate provoca arsuri pe pielea copiilor

Reprezentantii SRD au anuntat ca, pentru depistarea la timp a leziunilor cutanate maligne si premaligne, precum si in scopul prevenirii cancerelor cutanate, Societatea va derula pana pe 30 mai o ampla campanie de informare – „EuroMelanoma Day”. Vor participa 300 de medici specialisti in toata tara, iar ziua de 30 mai va fi dedicata exclusiv consultatiilor gratuite. La acestea poate avea acces oricine se programeaza din timp. Programarile se fac in perioada 7-10 mai, zilnic, intre orele 8-20, prin intermediul liniei telefonice gratuite 0 800 811 101. Prin aceasta campanie nationala, cei care se vor programa la consultatiile medicale gratuite vor obtine informatii extrem de utile referitoare atat la o eventuala problema cutanata a lor, cat si la masurile si produsele de protectie impotriva razelor solare nocive.

Categorii de risc

Daca observati modificarea culorii alunitei, mergeti imediat la medic

Este bine de stiut ca oricine iese din casa in timpul unei zile insorite, este expus riscului de arsuri solare sau agravarii unor eventuale proleme dermatologice, mai ales daca are pielea sensibila sau mai multe alunite pe partile expuse soarelui. Cu toate acestea, sunt cateva categorii sociale mai expuse acestui risc, printre ele regasindu-se persoanele care lucreaza in constructii sau in agricultura, ori in alte activitati care implica sederea la soare pe parcursul intregii zile. Intrucat sezonul estival a inceput cu aproape doua luni mai devreme, deoarece vremea s-a incalzit brusc, iar soarele a inceput sa arda puternic in miez de zi, medicii recomanda folosirea cremelor de protectie solara. Cei care vor sa faca plaja la mare este bine sa se expuna la soare de dimineata pana cel tarziu la ora 10, apoi pot relua sesiunea de bronzare dupa ora 17.00. Medicii recomanda aplicarea de creme de protectie la fiecare doua ore si ori de cate ori iesiti din apa. Revenind la categoriile profesonale care, prin natura muncii lor, sunt obligate sa lucreze in soare (constructori, agricultori etc.), prof. dr. Calin Giurcaneanu a precizat ca va milita pentru includerea cremelor solare pe lista medicamentelor compensate, pentru utilizarea lor si de catre persoanele cu venituri mai mici.

Creme solare de evitat

Piata cosmeticelor abunda in prezent de sute de tipuri de creme solare, care mai de care mai „bio”, mai „eco” si mai „naturale”. Dupa ce va sfatuiti cu medicul dumneavoastra de familie sau cu un specialist dermatolog asupra factorului de protectie solara (FPA) de care aveti nevoie, este bine sa cititi si ce anume contin acele creme sau lotiuni. Iata cateva substante sau produse care v-ar putea face mai mult rau decat bine:

–         cremele cu retinil palmitat (favorizeaza aparitia cancerului de piele);

–         cremele cu SPA (Sun Protection Factor sau FPA) peste 50, deoarece puteti avea tendinta sa va expuneti mai mult la soare, iar pielea se va inrosi;

–         cremele care contin oxibenzona (pot provoca reactii alergice si tulburari hormonale)

–         sprayurile de protectie solara (particulele pulverizate pot fi inhalate sa ingerate, putand provoca afectiuni respiratorii);

–         cremele solare cu arome (pot declansa reactii alergice).

author avatar
Arpad Dobre
2.302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger