AcasăNewsDow Jones, cel mai important indice bursier

Dow Jones, cel mai important indice bursier

Charles Henry Dow a fugit de viata la tara direct in inima afacerilor din New York

In 1882, doi jurnalisti americani au pus bazele unei banci de date despre afaceri, care in timp a devenit cel mai important indice bursier: Dow Jones.

Charles Henry Dow a fugit de viata la tara direct in inima afacerilor din New York

Charles Henry Dow si Charles Milford Bergstresser, jurnalisti americani si Edward Davis Jones, jurnalist specialist in statistici, au pus bazele unei banci de date in domeniul afacerilor.

Primul buletin cu informatii financiare a fost editat intr-un mic birou din subsolul unui magazin de dulciuri de pe strada Wall Street nr 15, New York. Era destinat  unui grup restrans de abonati. Din 1889, buletinul a devenit „The Wall Street Journal”. Dow a pus la punct o schema de monitorizare a celor mai importante companii stabile si profitabile, rezultand astfel unul dintre cei mai cunoscuti indici bursieri din lume, calculat pentru prima data la 26 mai 1896. Dow Jones & Company are ca unic tel prezentarea corecta a „pulsului afacerilor”, de acest lucru ocupandu-se „Cercul Virtuosilor”, dupa cum sunt numiti angajatii companiei.

Specializat in reportaje istorice

The Wall Street Journal a aparut ca buletin de stiri si rapoarte de afaceri , asa cum a dorit Dow, „parintele analizelor financiare”

Charles Henry Dow s-a nascut in Sterling, Connecticut, la 5 noiembrie 1851. Tatal sau, fermier, a murit cand Henry avea 6 ani. Copilului nu i-a placut niciodata viata la ferma, fiind vrajit de tumultul marilor orase. Fara sa beneficieze de prea multa carte, si-a incercat norocul in jurnalism si, la 21 de ani, a fost angajat la Springfield Daily. A lucrat acolo pana in 1875, apoi s-a mutat la Providence Star din Rhode Island, iar din 1877, la Providence Journal, socotit cel mai bun ziar din zona. Dow s-a specializat pe reportaje istorice, explicand evolutia zonala prin dezvoltarea industriala, dand informatii si despre afacerile imobiliare. Reportajele sale au fost remarcate pentru acuratetea informatiilor si, in 1879, a fost delegat pe langa un grup de bancheri si geologi care voia sa investeasca in minele de argint din Leadville, Colorado. A intervievat multi oameni de afaceri si a invatat ce fel de informatii stau la baza “norocului” unor investitori, care deveneau milionari peste noapte. In 1880, Dow s-a mutat la New York, unde s-a angajat la Kiernan Wall Street Financial News, birou care asigura circulatia informatiilor scrise de mana  intre banci si agentiile de brokeraj.

“Parintele analizelor financiare”

Dow Jones a fost calculat pentru prima data la 26 mai 1896, printr-o schema de monitorizare a celor mai importante companii profitabile

Multumit de Dow, John Kiernan l-a insarcinat sa mai angajeze un reporter care sa-l ajute. Dow l-a chemat pe Edward Davis Jones, cu care mai lucrase in Rhode Island. Jones, absolvent al Universitatii Brown, putea analiza rapid informatiile pe care le manevrau si era de acord cu principiul lui Dow, de a informa corect institutiile de pe Wall Street. Ei doi nu s-au lasat niciodata mituiti pentru a manipula informatiile privind fluctuatiile pietei de marfuri. Cum procedeul prin curierat li se parea greoi, Dow si Jones au pus la puct un alt sistem de informare. Asa a luat fiinta  Dow,  Jones & Company. L-au angajat si pe ziaristul  Charles Milford Bergstresser, care, dupa cum remarca Dow, “putea face si o statuie sa vorbeasca”. Impreuna cu alti patru angajati se ocupau de strangerea de informatii de la banci si companii, pe care le tipareau si le livrau sub forma de buletine zilnice de stiri catre abonati. Tot in anul 1882, compania infiinteaza Dow Jones Newswires, o firma subsidiara, care functiona ca agentie de stiri si rapoarte de afaceri , Dow devenind “parintele analizelor  financiare”.

Intotdeauna onesti

Edward Davis Jones era un jurnalist specialist in statistici, cu putere de analiza a datelor financiare

Din anul 1883, compania incepe tiparirea ziarului “Customers’ Afternoon Letter”, care, in 1889, este redenumit “The Wall Street Journal”. La acea data, ziarul continea patru pagini si se vindea cu doi centi. Publicarea unei reclame costa 20 de centi pe linie. Jones s-a retras din afacere ,dedicandu-se studiilor statistice. Dow si Bergstresser, care devenisera cumnati, raman pe pozitii, informand intotdeauna corect, principiu de neclintit al companiei. In anul 1896, compania lanseaza indicele bursier Dow Jones Industrial Average.

In 1889, The Wall Street Journal avea patru pagini si se vindea cu doi centi

Inainte de a muri, in 1902, Dow, bolnav, a hotarat, impreuna cu Bergstresser, sa vanda actiunile lor lui Charles Barron, corespondentul companiei din Boston. “Cercul virtuosilor”, cum se numea stafful companiei, furniza analize financiare pentru peste 400.000 de abonati, din peste 60 de tari. Din anul 1921, compania a inceput  tiparirea revistei financiare Barron’s. Din martie 2008, compania a semnat un acord cu agentia AFP, prin care  va avea dreptul sa distribuie clientilor sai si informatii politice primite de la agentia franceza de stiri. The Wall Street Journal a primit peste 30 de Premii Pulitzer.

author avatar
Adina Mutar
952 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger