AcasăNewsDomnia fara sfarsit a crimei organizate

Domnia fara sfarsit a crimei organizate

Triadele chinezesti difera intre ele in functie de fortele fundamentale ale Universului recunoscute de membrii acestor grupari: paradisul, pamantul si omul

Nu exista in istorie un dosar mai voluminos si mai acuzator decat cel al violentei si al coruptiei. Este, practic, istoria unei lumi tenebroase care s-a dezvoltat in mijlocul oamenilor, in secret, si ale carei urme nu pot fi depistate decat prin miile de cadavre si de lovituri sangeroase lasate de-a lungul istoriei.

Triadele chinezesti difera intre ele in functie de fortele fundamentale ale Universului recunoscute de membrii acestor grupari: paradisul, pamantul si omul

Prima mentiune a unei organizatii criminale este facuta in secolul al IX-lea, in Sicilia, in timpul dominatiei arabe asupra acestei insule. Sicilia a fost o colonie exploatata rand pe rand de greci, cartaginezi, romani, arabi, normanzi, germani, francezi, aragonezi, spanioli, bourboni si, mai ales, de Inchizitie. Sicilia a devenit astfel terenul propice dezvoltarii fenomenului de banditism ca lupta impotiva asupritorilor.

Mafia mafiilor

Cei care se „inroleaza” in randurile Mafiei ruse sunt obligati sa-si tatueze corpul cu simboluri mistice

Termenul de Mafie, caracteristic organizatiilor din Sicilia, este la fel de controversat ca si inceputul fenomenului in sine. Unii cercetatori afirma ca originea acestui cuvant se afla in expresia araba Maha’Fat – protectie, imunitate, privilegiu; sau in cuvantul Mahias, provenit din aceeasi limba, care inseamna semetie, orgoliu, aroganta. Alti istorici sunt de parere ca Mafia ar fi prescurtarea formulei „Morte ai francesi Italia anela!” – Moarte francezilor striga Italia!, motto-ul miscarii clandestine aparute la Palermo in anul 1282, ca reactie la opresiunea dominatiei normande. Privita ca „mafia buna”, care vine in ajutorul celor oprimati, organizatia, sau organizatiile de tip mafiot din Sicilia, se schimba radical incepand cu secolul al XVIII-lea. Atunci apar structuri embrionare ale asa-numitei „mafii negre” sau „intunecate”. Totul incepe cu recrutarea de catre baronii locali a garzilor si supraveghetorilor inarmati prin intermediul carora se incearca impiedicarea deteriorarii drepturilor feudale. Aparatul mafiot, constituit din „gabellotti”- intermediari intre tarani si nobili, ajunge rapid sa trateze de pe pozitii de forta si cu unii, si cu ceilalti. Iata ce scria, in anul 1838, Pietro Ulloa, procuror in localitatea siciliana Trapani, despre acest fenomen: „Exista in multe sate un fel de secte care isi spun partide, dar care nu se intrunesc si ai caror membri nu au alta legatura decat ca depind de acelasi sef, intr-un loc un presedinte, in altul un preot. O casierie comuna a fost creata fie pentru a proteja vinovatii, fie pentru a inculpa un nevinovat. Populatia a ajuns la intelegere cu delincventii. De indata ce se savarseste un furt se ivesc si mijlocitorii care sa faca tranzactii pentru recuperarea obiectelor furate. Mai mult, magistratii acopera aceste fratii sub o ocrotire impenetrabila. Nu e posibil sa-i determini pe politisti sa faca razii pe strazi, nici sa gasesti martori pentru crime comise in plina zi”. Iar daca Mafia a reusit sa se perpetueze de-a lungul atator generatii, daca azi este inca puternica, aceasta se datoreaza celebrei legi a tacerii – Omerta. Dictonul „Chi tace campa!” – Cine tace, traieste!, este o norma atat de generala incat a devenit tipica pentru orice grup mafiot din orice colt al lumii.

Yakuza vs Triade

Yakuza din zilele noastre sunt „urmasii” samurailor decazuti din Evul Mediu

Tot in Evul Mediu, criminalitatea organizata cunoaste o puternica recrudescenta si in Asia. In Japonia, temuta organizatie Yakuza isi are originile in sistemul feudal nipon, acolo unde samuraii se transformau in banditi (ronini) venind in ajutorul saracilor sau incercand sa obtina profit de pe urma acestora. De altfel, chiar si in structura actuala, Yakuza pastreaza multe aspecte ale feudalismului japonez, atat prin normele de comportament, prin ritualuri, cat si prin simbolistica.In China, asociatiile criminale actuale isi gasesc originile in urma cu aproximativ trei secole, sub forma unor grupari revolutionar-nationaliste create cu scopul de a inlatura dinastia Ch’ing, originara din Manciuria, si reafirmarea la conducerea imperiului chinez a dinastiei Ming. Termenul de Triade, prin care sunt identificate astazi gruparile criminale chinezesti, a fost utilizat pentru prima data de englezi pentru a individualiza cele trei forte fundamentale ale Universului recunoscute de membrii acestor grupari: paradisul, pamantul si omul.

Fratia ticalosilor din spatele „Cortinei de fier”

Cei care se „inroleaza” in randurile Mafiei ruse sunt obligati sa-si tatueze corpul cu simboluri mistice

Rusia este ultima intrata in randul „elitei” crimei organizate. Mafia ruseasca a dobandit, in mai putin de 20 de ani, suprematia mondiala. Rupte din fostele structuri ale KGB-ului si ale autoritatilor sovietice sau nascute in lagarele siberiene, organizatiile mafiote ruse au ajuns in scurt timp sa detroneze Triadele chinezesti si Yakuza japoneza chiar in zonele de influenta ale acestora. Cu o violenta extrema, mafiotii rusi au ocupat cea mai mare parte a pietei negre asiatice (trafic de droguri, de armament, de persoane etc.) avansand treptat catre cele doua Americi, Africa, Australia si Europa.

Statele Unite ale Americii

Statele Unite ale Americii s-au dovedit un teren ideal pentru gangsterii refugiati din Lumea Veche. Daca anumite grupuri etnice (cehi, greci, englezi, spanioli, francezi, romani, ucraineni, scandinavi, rusi sau chinezi) se inhamasera la plugul colonizarii si dezvoltarii Americii, numerosi membri ai comunitatilor siciliene, irlandeze si evreiesti au aratat o permanenta neincredere fata de lozincile ce predicau „virtutile muncii” in industrie. Ei au ramas pe aceleasi pozitii de lupta pe care le adopta grupurile discriminate. Si-au creat mafii pentru
a-si exploata consangenii si, ulterior, pe reprezentantii altor etnii ce locuiau in zonele lor de influenta.

Cele trei mafii

Banda irlandeza a „Mainii Albe” a reprezentat prima forma a crimei organizate pe teritoriul american. Infiintata in jurul anului 1860, ea si-a inceput activitatea prin exploatarea irlandezilor saraci trecand, ulterior, in zona sa de influenta, comunitatea italiana din ce in ce mai numeroasa. Ca raspuns, in anul 1890 ia nastere Mano Nera – Mana Neagra, prima forma de manifestare a Mafiei siciliene in America. In acelasi timp se formeaza si Banda Purpurie, grupul mafiot al etnicilor evrei. Intre irlandezi si italieni incepe un lung si sangeros razboi, finalizat, sub puternica influenta a lui Al Capone, cu victoria italienilor. In ce-i priveste pe evrei, Banda Purpurie a trecut dintr-o tabara in alta, sfarsind in simbioza cu Mafia italo-americana definitivata in anii prohibitiei. Si pentru ca discutam despre inceputurile Mafiei in SUA, vom adauga aici si prima victima a razboiului legii cu crima organizata din aceasta tara. Este vorba de seful politiei din New Orleans, din anul 1890, David Hennessey. El este cel care foloseste pentru intaia data termenul de Mafie pe teritoriul american, asta dupa ce culesese informatii de la micii negustori italieni. Entuziasmat de progresele facute, Hennessey declara razboi Mafiei in urma unui electrizant discurs public. Cateva zile mai tarziu, la 15 octombrie 1890, seriful este descoperit in fata propriei case cu trupul ciuruit de gloante.

Domnia cartelurilor

Micile orase din Sicilia au fost locurile unde s-au dezvoltat cele mai puternice structuri mafiote din Italia

Daca in Italia se nastea termenul de „familie mafiota”, America Centrala si cea de Sud au dat lumii o alta denumire cu o trista reputatie: cartelul. Specializate in producerea si comercializarea drogurilor puternice, cartelurile mexicane, columbiene, braziliene sau cele din Venezuela detin un trist loc 1 pe plan mondial in ceea ce priveste traficul de stupefiante. Mafia italo-americana, cea siciliana, cea chineza, japoneza si, mai nou, cea rusa, au preluat o mica parte din inimaginabilele fonduri care circula pe piata „mortii albe”. Astfel, in schimbul cocainei, cartelurile latino-americane primesc bani sau armament din toate colturile lumii.

Europa si Australia

Deseori, buletinele de stiri infatiseaza operatiuni spectaculoase ale politiei de capturare a membrilor cartelurilor drogurilor

Atat in Lumea Noua, cat si la Antipozi, fenomenul criminalitatii organizate nu a luat amploare decat dupa maturizarea formatiunilor mafiote din Italia, SUA sau Asia. In fapt, in Europa si Australia, cele mai puternice factiuni sunt cele din mafiile deja clasice, grupurile locale fiind, de cele mai multe ori, sub protectia acestora. In Germania, spre exemplu, mafia locala a intrat puternic sub influenta celei rusesti. Cu toate acestea, piata neagra germana este controlata, chiar daca intr-o masura mai mica, si de grupari italiene si de cele ale mafiei turcesti. In Franta, actioneaza consortii de origine siciliana si exista numeroase semnale cu privire la recrudescenta unei mafii locale in Marsilia. Marea Britanie a devenit un teritoriu extrem de disputat intre mafia rusa si cea italiana, dar si intre triadele chinezesti si gruparile jamaicane. Spania reprezinta cea de a doua mare poarta de intrare a drogurilor in Europa, dupa filiera turca, si se afla in zona de influenta a mafiei marocane, a celei rusesti si a celei italiene. In sfarsit, in Australia, activitatea de crima organizata este controlata de mafia italiana (in special N’dragheta), Triadele chinezesti (specializate in trafic de stupefiante si jocuri de noroc), dar si de Yakuza japoneza, a carei influenta se intinde asupra comertului de carne vie, a extorsiunilor si a spalarii de bani. O mica parte a acestor afaceri negre se afla inca in mainile mafiei columbiene, celei vietnameze si a celei libiene.

author avatar
Andrei Ispas
2.104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger