AcasăNewsCum sunt trucate licitatiile publice

Cum sunt trucate licitatiile publice

Seful Concurentei, Bogdan Chiritoiu, atentioneaza ca firmele care au trucat licitatiile risca amenzi usturatoare

Consiliul Concurentei investigheaza in prezent o serie de licitatii publice susceptibile de a fi trucate. Numeroase firme folosesc un intreg „arsenal” prin care, pastrand o aparenta legalitate, isi adjudeca licitatii pe banda rulanta, „sifonand” apoi sute de milioane de lei din bani publici.

Seful Concurentei, Bogdan Chiritoiu, atentioneaza ca firmele care au trucat licitatiile risca amenzi usturatoare

Legea concurentei nr. 21/1996 interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatii de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) precizeaza in documentele sale ca licitatiile trucate reprezinta forme de manifestare ale intelegerilor intre intreprinderi, care au ca obiect fixarea pretului, constand in cooordonarea ofertelor firmelor participante la licitatiile publice din cadrul procedurilor de achizitie publica.

Semne clare de „fentare”

Iata cateva elemente care pot indica trucarea licitatiilor:

–         numarul redus al concurentilor;

–         licitatiile repetate, organizate pentru atribuirea aceluiasi contract (ca sa castige cine trebuie);

–         produsele simple sau bunurile si serviciile identice care fac obiectul contractului si care contribuie la atingerea unor structuri asemanatoare ale pretului;

–         inexistenta sau existenta unui numar redus de inlocuitori pentru produsele sau serviciile care se doresc a fi achizitionate prin contractul care va fi incheiat in urma licitatiei.

Metode „de capatai”

Consiliul Concurentei a identificat un adevarat „manual”, iar juristii de la AvocatNet au descoperit un soi de „norme metodologice” de trucare a licitatiilor. Iata-le pe cele „de baza”:

– Licitatiile suprimate sau retinerea de la ofertare.

Ofertantii se abtin sau isi retrag oferta la adjudecarea finala, astfel incat sa fie acceptata oferta unuia dintre participanti, beneficiar al intelegerii.

– Ofertele de complezenta sau licitatiile complementare

Ofertele concurentilor contin preturi mult prea mari sau contin termeni speciali despre care se stie ca nu vor fi acceptati. Este cea mai des intalnita forma de trucare, deoarece mimeaza o concurenta veritabila. In final, castiga „cel mai bun”, adica cine trebuie.

– Alternarea prin rotatie a ofertei castigatoare

Ofertantii se inteleg sa transmita in asa fel ofertele incat fiecare dintre ei sa fie, pe rand, ofertantul castigator. Acest tip de intelegeri apar la licitatiile organizate pentru aprovizionarea spitalelor, de exemplu.

– Ofertele comune

Ofertele comune reduc numarul licitantilor, insa acestea sunt considerate trucate numai atunci cand oferta comuna este nejustificata,  deoarece fiecare ofertant este apt sa participe cu oferte individuale si a participat la licitatii anterioare similare ca unic ofertant. Intelegeri in acest caz au loc, de exemplu, intre firmele de asigurari care vin cu oferte comune pentru Aparare, institutii din domeniu ordinii publice etc.

– Acordurile de subcontractare

Firmele cad de acord ca, in schimbul abtinerii sau retragerii de la ofertare sau a transmiterii unei oferte de complezenta, sa primeasca de la ofertantul castigator contracte de furnizare sau sa dobandeasca calitatea de subcontractor. Prin intermediul acordurilor de subcontractare se ajunge la impartirea profitului mai mare obtinut de ofertantul castigator intre intreprinderile participante la intelegere.

– Acordurile care au ca obiect alocarea pietelor

Concurentii se inteleg sa imparta piata si decid sa nu se concureze intre ei pentru anumiti clienti ori pentru o anumita zona geografica. Asemenea acorduri implica prezentarea unor oferte de complezenta sau abtinerea, ori, dupa caz, retragerea ofertantilor concurenti, in cazul in care contractul vizeaza o anumita categorie de clienti sau o anumita zona geografica ce a fost atribuita prin acord unui alt concurent.

Suspiciuni la Aparare, Agricultura, Romgaz si Transgaz

La licitatiile organizate de Romgaz si Transgaz au participat si firme care s-au inteles sa castige fiecare cate o „felie” din suma de 128 de miliuoane de lei

In prezent, Consiliul Concurentei investigheaza licitatii suspecte in domeniul achizitiilor de armament (la Aparare), lucrari publice pentru marcaje rutiere (Compania Nationala de Drumuri), servicii pentru agricultori (Ministerul Agriculturii), achizitii de consumabile pentru spitale (Spitalul Judetean Cluj), dar si la doua companii strategice din Romania.

Este vorba de Romgaz si Transgaz, care au organizat o serie de licitatii susceptibile de a fi trucate, pentru atribuirea unor contracte pentru racorduri de gaze naturale si lucrari de modernizare si intretinere a instalatiilor aferente. Potrivit Consiliului Concurentei, firma Moldocor a participat alaturi de alte 23 de societati la 11 licitatii cu o valoare de 128 de milioane de lei. „Suspectam companiile ca s-au inteles atat asupra continutului ofertelor pe care urmau sa le prezinte la licitatii, cat si asupra modului in care isi sustineau aceste oferte, astfel incat contractele sa fie adjudecate prin rotatie”, a precizat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. El a mentionat ca aceste licitatii, cat si cele pentru armament si lucrari publice urmeaza a fi finalizate pana in toamna, iar firmele implicate risca amenzi de cate 10% din cifra de afaceri.

author avatar
Arpad Dobre
835 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger