AcasăNewsCum se vinde o tara

Cum se vinde o tara

Oamenii protesteaza in masa impotriva austeritatii

In ziua de azi, o tara poate fi subjugata fara nicio declaratie de razboi, fara un foc de arma. Totul e sa intre in mecanismul indatorarii la sistemul financiar mondial!

Oamenii protesteaza in masa impotriva austeritatii

Cand un stat imprumuta bani de la banci poate asigura poporului respectiv un nivel mai bun de trai. O vreme. Imprumuturile sunt strategii cu rezultate pozitive numai pe termen scurt.

Imprumuti ca sa achiti datorii

Politia, bine echipata antirevolte

Pe termen lung, imprumuturile sunt dezastruoase pentru statul care s-a imprumutat, pentru ca intotdeauna trebuie sa platesti mult mai multi bani decat ai luat. Cand nivelul mai bun de trai a stagnat si chiar a involuat, se intra intr-o spirala a imprumuturilor, ca sa se plateasca rata datoriei. Sume imense de bani, care ar fi putut folosi la servicii pentru populatie sau la stimularea economiei, se duc la banci. Indiferent cat se strange cureaua, se ajunge pana la urma la insolventa si vinderea de active.

La inceput pasnici, oamenii disperati devin violenti

Grecia, Spania, Portugalia si Italia experimenteaza standarde de viata mult sub nivelul cu care s-au obisnuit popoarele lor. Nivelul de trai al grecilor in ultimii trei ani a scazut cu 35 la suta. O revenire la drahma ar insemna ca acesta sa scada imediat cu cel putin 70 la suta. „Ce societate, ce democratie poate supravietui unei asemenea situatii?”, se lamenta seful Guvernului grec, Antonis Samaras. Niciun stat suveran de pe lumea asta nu ar avea de ce sa se imprumute de la nimeni pentru a functiona in ritmul sau. Poate tipari proprii bani si sa-i bage in circulatie, daca piata o cere. In loc de aceasta actiune in folosul propriilor cetateni, guvernele prefera sa se imprumute de la niste bancheri „autorizati” de intelegeri oculte, care niciodata nu vor actiona pentru binele unei natiuni. Iata miscarile total gresite prin care un stat se afunda si mai tare in mocirla datoriilor si urmarile lor:

1 Implementarea masurilor de austeritate, ca o incercare disperata de a ramane solvent.

Austeritatea are ca urmare incetinirea economiei si cresterea ratei somajului. Saptamana aceasta, Grecia a anuntat o rata a somajului de 23,1%. Spania sta chiar mai rau la acest capitol: 24,6%, cu prognoza de 30%. Somajul activeaza resentimente xenofobe impotriva strainilor „care strica piata muncii, multumindu-se cu salarii mici”. Vedem aceste resentimente in Grecia, Spania, Italia.

2 Decaderea industriei de masini

In perioada austeritatii, oamenii renunta la accesoriile care le ofereau un statut mai important. Masinile sunt primele care „cad”, din cauza preturilor, a benzinei, a intretinerii. Industria de automobile, implicit, are de suferit, cum se intampla in Italia, unde firme renumite, care aduceau venit substantial la stat, si-au scazut dramatic productia. Grecii s-au intors la biciclete. Conform unei statistici guvernamentale, numarul de masini a scazut cu 40%, iar numarul de biciclete vandute a crescut in 2011 cu o patrime fata de anul precedent.

3 Sistemul bancar al tarii se prabuseste

Stirile alarmante, speculatiile valutare, declaratiile cu scop de a influenta piata nu fac altceva decat sa slabeasca increderea populatiei in sistemul bancar, iar urmatoarea miscare este retragerea banilor din banci si punerea lor „la ciorap”. Nici investitorii nu lipsesc de la acest „curs”. Aceasta nu face altceva decat sa stagneze circulatia banilor si sa prabuseasca sistemul bancar al statului, subjugandu-se total bancilor externe de la care s-a imprumutat. Scaderea capitalului bancilor spaniole s-a cvadruplat in mai anul acesta fata de luna mai 2011. In primele cinci luni ale acestui an, 163 de miliarde de euro au fost scosi din tara. Spaniei i s-a oferit un imprumut mare, la rate de dobanda sub media pietei, din partea unei banci centrale dispuse sa cumpere titluri de stat spaniole pe piata secundara. Guvernul a ezitat. Nu vroia sa devina   „protejat” al zonei euro si sa-si scoata valorile la mezat. Tarile care au acceptat sprijin financiar extern au fost excluse de pe pietele private de capital, avertiza FT.

4 Taxele populatiei vor creste pana la „niveluri ridicole”

Cresterea taxelor se face intotdeauna pe baza promisiunii ca acestea vor fi scazute cand va fi mai bine. Taxele nu numai ca nu scad, dar se inmultesc, pentru ca devin cel mai important element al functionarii statului si daca populatia indura, se pun alte si alte taxe, pana la saturatie. Si tot nu vor putea sa plateasca datoriile statului. Toata valuta din banci se devalorizeaza constant, ceea ce face ca datoriile sa devina si mai mari. Moneda nationala nu mai face fata. Urmeaza inflatia.

5 Revolte ale populatiei

Cand a ajuns cutitul la os, populatia iese in strada impotriva guvernantilor incompetenti, care nu-i mai pot asigura subzistenta, serviciile de asistenta, medicale etc. Niciun popor nu o duce mai bine ca altul in statele indatorate, raportat la nivelul de trai cu care se obisnuise. Guvernele stiu ca in curand se vor confrunta cu furia populatiei, de aceea se observa comenzile masive de echipamente si tehnica antirevolta. In prealabil, se inmultesc talhariile, crimele relationate cu banii. In timpul revoltelor, se vor forma bande care vor sparge si vor fura din magazine. Adevaratii vinovati, bancherii mondiali, nu vor avea de suferit. Ei si-au asigurat avutiile in aur pot pleca oricand, cand „coarda s-a rupt”, lasand in urma haos politic si social.

author avatar
Adina Mutar
559 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger