AcasăNewsCel mai puternic laser din lume, construit langa Bucuresti

Cel mai puternic laser din lume, construit langa Bucuresti

Laser, nu jucarie. Cea mai puternica instalatie laser din lume va functiona in orasul Magurele-Ilfov

Proiectul mega-laserului de la Magurele, de 1.000 de ori mai puternic decat cel de la Geneva, a intrat in linie dreapta. In aprilie va incepe constructia cladirii care va adaposti acest proiect de domeniul stiintifico-fantasticului, la care participa si Cehia si Ungaria. Mega-laserul este capabil sa separe uraniul ”bun” de cel ”rau” si sa reduca pericolul creat de deseurile radioactive. Instalatia va produce radioizotopi utili in lupta cu bolile incurabile.

Laser, nu jucarie. Cea mai puternica instalatie laser din lume va functiona in orasul Magurele-Ilfov

Proiectul, numit ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), se desfasoara in colaborare cu Cehia Ungaria. Laserul va putea inlocui cu succes un accelerator de particule, cum este CERN din Elvetia, care insa are o lungime de 27 de kilometri. Noul laser va ocupa foarte putin spatiu, si va fi de 1.000 de ori mai puternic decat cea mai performanta instalatie din domeniu existenta in prezent in lume.  Concret, laserul de la Magurele va avea la inceput o putere de pana la 10 pettawati (1 petawatt – 1.000 teravati; 1 terawatt – 1 miliard de kilowati), si va urca la peste 100 de pettawati. Spre comparatie, cel mai puternic laser din lume are o putere de 500 de teravati, iar acceleratorul CERN din Elvetia – 12 teravati.

Etape trecute si viitoare

Puterea acceleratorului din Elvetia este de 1.000 de ori mai mica decat a laserului din Romania

Decembrie 2009 – Uniunea Europeana a aprobat declaratia prin care Romania, Cehia si Ungaria se angajau sa construiasca impreuna cel mai puternic laser din istorie.

Decembrie 2010 – Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele -Ilfov, a ELI-NP.

Ianuarie 2011 –  proiectul a fost trimis spre evaluare la UE.

Februarie 2011 – rezultatul evaluarii, extrem de pozitiv.

Iunie 2011 – Incep sa fie identificate sursele de finantare si sa fie relocate fonduri europene pentru realizarea ELI-NP.

Decembrie 2011 – Finantarea de 17% a Romaniei pentru ELI-NP, inclusa in bugetul Ministerului Educatiei.

Aprilie 2012 –  demararea constructiei.

Octombriee 2014 – finalizarea facilitatii ELI-NP.

Decemrie 2015 – primele teste.

Anul 2016 – ELI-NP va deveni operational.

Experienta romaneasca in domeniu

In anul 1962, la Institutul de Fizica Atomica (IFA) de la Magurele a fost pus in funtiune primul laser din Romania, dupa ce. anterior, fusesera construite un reactor atomic si un ciclotron (accelerator de particule). Ceea ce se doreste acum prin realizarea mega-laserului, adica, in principal, productia de radioizotopi, la IFA se realiza deja in anul 1974. Acesta este si unul dintre motivele pentru care Romania a fost aleasa ca baza pentru super-laserul realizat cu fonduri europene.

Costuri si beneficii

Si fiindca veni vorba de fonduri, e bine de stiut ca, in ceea ce priveste partea de care raspunde Romania, fondurile europene aprobate de guvern se ridica la aproape 300 de milioane de euro, de departe cea mai mare investitie de acest gen cu bani europeni din Romania. Suma poate parea mare, dar beneficiile sunt uriase. In primul rand, laserul va putea separa uraniul ”bun” de cel ”rau”, ceea ce poate aduce profit rapid tarii, ca producator de combustibil nuclear. Apoi, revenind la scopul initial, cel referitor la productia de radioizotopi, este bine de stiut ca, folositi in radiofarmaceutica, acestia pot ameliora sau chiar invinge boli incurabile. De asemenea, laserul respectiv va putea identifica puritatea mostrelor de substante radioactive, stabilind de exemplu daca zacamantantul de unde au fost luate merita sa fie exploatat sau nu.

author avatar
Arpad Dobre
2.636 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger