AcasăNewsCat de valoroase sunt bancile de top din Romania

Cat de valoroase sunt bancile de top din Romania

Cand vine vorba de clasamentul bancilor din Romania,  analistii sustin ca valoarea lor e data fie de active, fie de cota de piata, insa in spatele unor cifre  cu multe zerouri se ascund, de fapt… zerouri, adica valori umflate, dar pierderi mari si spatii fizice goale.

Bilanturile trimestriale, semestriale si anuale ale bancilor din Romania, pompos incarcate cu cifre ametitoare in anii 2004-2008, au mai pierdut nitel din stralucire.

Seful Erste, Andreas Treichl, sustiune ca BCR va reintra pe profit in 2013

Managerii bancilor au mai redus din aplombul expresiilor de genul „tintim dublarea cotei de piata”, „vrem sa triplam numarul clientilor de e-banking”, „avem in vedere realizarea unor profituri cu cel putin 10% mai mari ca anul trecut”, etc.

Presedintele Societe Generale, Frederic Oudea, a anuntat in repetate randuri restructurarea subsidiarelor sale, deci si a BRD

Sunt insa tot mai des intalnite comunicatele referitoare la pierderi de doua, de trei, de sapte ori mai mari ca anul trecut, cand acestea erau cu doar 20-50% mai reduse fata de 2010.

In plus, unele dintre bancile-mama au inceput sa aiba serioase probleme in tarile de bastina, astfel incat viitorul este incert pentru sucursalele din Romania

Oficial, bancilor le merge bine

Dar hai sa vedem care ar fi, cel putin oficial (adica pentru naivi), topul bancilor din Romania, dupa valoarea activelor:

1. BCR – 71,2 miliarde de lei

2. BRD – 47,79 miliarde lei

3. Banca Transilvania – 25,7 miliarde de lei

4. CEC – 24,7 miliarde de lei

5. Raiffeisen – 23,6 miliarde de lei

6. UniCredit – 22,3 miliarde de lei

7. Volksbank – 17,7 miliarde de lei

8. Alpha Bank – 16,5 miliarde de lei

9. ING – 14,3 miliarde de lei

10. Bancpost – 12,2 miliarde de lei

Daca vorbim de clasamentul dupa profitul realizat, situatia se schimba si chiar dispar banci mari din top zece:

1. BRD – 472 milioane de lei

2. Raiffeisen – 316 milioane de lei

3. Banca Transilvania – 146 milioane de lei

4. ING – 127 milioane de lei

5. Citibank – 113 milioane de lei

6. Unicredit – 103 milioane de lei

7. RBS – 89,7 milioane de lei

8. Italo-Romeno – 76,5 milioane de lei

9. Eximbank – 58,2 milioane de lei

10. Piraeus – 43,8 milioane de lei

Intrebare (aproape retorica): Ce banca aflata pe primul loc  dupa valoarea activelor nu mai apare deloc in topul profitabilitatii? BCR! De necrezut, nu-i asa? Aici se cuvine o precizare: vorbim de un top anual, pe  2011,  dar intre timp, valoarea activelor a mai scazut, la fel si profiturile.

Austriaca invinsa de un roman

Ani la rand, BCR a fost banca-fanion a sistemului bancar romanesc, iar dupa ce a fost cumparata de Grupul Erste din Austria, parea ca situatia va ramane neschimbata. Anul trecut,  Erste a  raportat un profit net pe primele noua luni de 700 de milioane de euro, pentru ca ulterior sa raporteze pierderi de circa 800 de milioane de euro.  Conducerea grupului sustine ca, de fapt, era vorba de profit operational. Presa austriaca sustine ca, inainte de raportarea pierderilor, seful Erste Group, Andreas Treichl, ar fi incasat o prima „de obiectiv” de 1, 3 milioane de euro, iar autoritatea bancara din Austria a declansat o ancheta, care s-a „disipat” intr-o analiza cu urmatoarea concluzie: Erste a avut dreptate! „Distractia”  a continuat si in 2012, de data aceasta pe plaiuri dambovitene, unde BCR Erste a raportat pierderi de 240,6 de milioane lei pe al doilea trimestru al acestui an, iar pe primele sase luni a inregistrat un minus de 546,4 milioane lei (124 de milioane de euro). Ar mai fi de spus ca, din cauza schimbarii regulilor in timpul jocului (majorarea dobanzilor din mers), BCR Erste a fost invinsa in instanta atat de avocati, cat si de un om simplu, vranceanul Traian Toca. Acesta a constatat ca dobanda la creditul sau de la BCR aproape ca s-a dublat, de la 6% la 10% pe an, asa ca s-a adresat instantei si a castigat, iar acum achita 3%/an.

Frantuzoaica isi restrange activitatea

BRD Societe Generale si-a prezentat recent rezultatele pe primele sase luni, anuntand un profit net de 39,4 milioane lei, de sapte ori mai mic decat in iunie 2011. Spre comparatie, BRD anunta in iulie 2011 un profit net pe primul semestru de 282 de milioane lei, cu 23,3% mai mic fata de cele 366,9 milioane lei din prima jumatate a anului 2010. Comparativ cu profitul din 2010, cel actual, de 39,4 milioane de lei, este de noua ori mai mic. BRD sustine ca scaderea se datoreaza costului ridicat al riscului, de 714 milioane de lei, determinat de scaderea valorii garantiilor pentru creditele neperformante. De exemplu, cei care au luat imprumuturi si nu le mai pot returna, le-au garantat cu proprietati imobiliare, care si-au pierdut pana la 50% din valoare, iar BRD ar vrea sa le vanda si asa, dar nu le mai cumpara nimeni. Aceste credite neperformante sunt, de altfel si cauza pentru care Moody’s a coborat cu o treapta ratingul BRD – Groupe Societe Generale. Ratingul BRD pentru depozite pe termen lung si scurt in moneda locala a fost coborat de la „Baa2” la „Baa3, la numai o treapta distanta fata de categoria „junk”, (gunoi), nerecomandata investitiilor. Moody’s anticipeaza ca profitabilitatea BRD va ramane sub presiune si in 2013.   Deocamdata, BRD Societe Generale a inceput sa-si restructureze activitatea si a inchis deja cinci agentii, numarul unitatilor sale scazand la 932.

Un CEC cu multe spatii goale

CEC Bank, una dintre bancile statului,  „palpaie” in topul bancilor,  datorita (si, la un moment dat, din cauza) activelor sale, adica spatiile sale, multe dintre ele goale sau cvasi-goale, aflate in cele peste 1.250 de unitati ale sale, dintre care peste 800 in localitati rurale. Aproape ca nu exista judet in care CEC Bank sa nu ofere spre inchiriere zeci si sute de metri patrati cu preturi pornind fie de la peste 100 de euro/ unitate/luna, fie de la peste 20-30 de euro/metru patrat/luna. Avand in vedere vechimea anunturilor, e clar ca nu este nimeni interesat sa inchirieze, fie si cu 100 de euro pe luna, jumatate dintr-o agentie aflata intr-un sat unde suta de lei e pusa in rama si aratata din cand in cand la crasma, sa n-o uite satenii.

O scumpete de italianca

Se cuvine sa amintim aici si despre bancile cu nume exotic:: „la Caixa”, Finicredito, Intesa Sanpaolo, CR Firenze. Aceasta din urma, de pilda, are 13 unitati in Romania dintre care sase in Bucuresti, iar restul, in judete in care numerosi cetateni italieni au afaceri cu pamant. E bine de stiut ca aceasta banca ofera (potrivit calculatorului de credite Finzoom), cele mai scumpe credite din Romania. Pe „praful ” asta e chiar un lux sa iei un credit ieftin, daramite sa platesti rate duble fata de cele practicate de alte banci. Sau poate tocmai acesta este si scopul: sa-i tina la departare pe amatorii de chilipiruri bancare. La astia n-a ajuns (si nici nu va ajunge) criza. In alta ordine de idei, autoritatile din Italia au descoperit ca Mafia  produce anual peste 530 de miliarde de euro…

author avatar
Arpad Dobre
1.450 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger