AcasăNewsBursele internationale si prabusirile lor istorice

Bursele internationale si prabusirile lor istorice

In ultimele saptamani bursele din toata lumea au trecut prin momente dramatice

O cadere de 10-20% pe piata bursiera este comparata de majoritatea investitori cu o apocalipsa. Si asta pentru ca multi au uitat se pare de marile crahuri din anii ’30.

In ultimele saptamani bursele din toata lumea au trecut prin momente dramatice

Fiecare bursa importanta din lumea pe langa momentele de glorie a a avut parte si de prabusiri spectaculoase. Chiar daca nu exista o definitie precisa a crahului bursier in piata se vorbeste despre acest fenoment in momentul in care scaderea preturilor depaseste 20% si dureaza mai multe zile consecutiv.  Prin astfel de situatii au trecur mai toare bursele care se respecta inca din cele mai vechi timpuri

Isteria lalelelor din 1637

Una dintre primele bule speculative din istoria economica a lumii a fost generata de nebunia comertului cu bulbi de lalele. In februarie 1637, in punctul culminant al speculatiilor, un singur bulb de lalea putea valora de zece ori mai mult decat venitul anual al unui meserias calificat. In 1642, dupa ce piata s-a linistit preturile cazusera la o zecime din valorile maxime.

Vinerea neagra –  1869

Ramas in instorie sub numele de “Vinerea neagra”, crah-ul din 1869 a generat isterie in piata financiara

Cunoscut drept „scandalul Fisk – Gould”, a fost un fenomen de panica financiara cauzat de eforturile a doi speculatori de a ingenunchea New York Gold Exchange.

Wall Street, o cadere istorica – 1929

Cea mai mare cadere din istorie este, de departe, cea de pe Wall-Street. Pe 24 octombrie 1928, Dow Jones a pierdut peste 22% la inceputul sedintei bursiere. A urmat Martea Newagra cand a cauzut din nou cu 12%. Criza care a urmat este cunoscuta ca Marea Depresie. Pana in 1932, piata bursiera americana a scazut cu 89%.

Marea criza asiatica – 1997

A inceput in iulie 1997, in Thailanda, cauzata de moneda locala, si s-a raspandit in sud-estul Asiei si in Japonia. Piata din Hong Kong, supraincalzita, a reactionat violent, iar punctul culminant a fost la 27 octombrie, cand intreaga piata mondiala s-a prabusit.

Crahul rusesc – 1998

In urma crizei de pe Wall Street (1929) piata bursiera americana a scazut cu 89%

La inceputul lunii august rubla pierde 60% din valoare in nici doua saptamani, din care 17,13% pe 27 august. Rusia intra in criza, in siajul crizei asiatice din 1997, dar si din cauza prabusirii preturilor la materii prime si petrol, principalele surse de venit pentru statul rus.

Tragedia din 11 septembrie 2001

Atentatele din 11 septembrie antreneaza o prabusire brusca a pietelor bursiere, cauzata in special de cele 40 de miliarde de dolari pe care industria asigurarilor le-a pierdut atunci. Bursa din New York a fost inchisa pentru o saptamana, iar la deschidere indicele Dow Jones scade cu 7,3%.

2008, criza pe care o resimtim cu totii

Criza „subprime” se propaga pe pietele financiare din lumea intreaga. Din ianuarie si pana in octombrie indicii bursieri pierd intre 30 si 50%, cu precadere in ultima parte a perioadei. Usor, usor se instaleaza recesiunea din care nu am iesit nici astazi.

author avatar
National
907 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger