AcasăNewsBancherii, prea mari sa mearga la puscarie

Bancherii, prea mari sa mearga la puscarie

Executivii HSBC (de la stanga): David Bagley, Paul Thurtston, Michael Gallagher si Christopher Lok, jurand ca vor spune adevarul in fata Subcomitetului de Investigatii al Congresului

Banca HSBC, cu sediul in Marea Britanie, a fost prinsa cu mata-n sac, implicata in trafic de droguri – cu crimele aferente, spalare de bani, legaturi primejdioase cu organizatii teroriste.

Executivii HSBC (de la stanga): David Bagley, Paul Thurtston, Michael Gallagher si Christopher Lok, jurand ca vor spune adevarul in fata Subcomitetului de Investigatii al Congresului

Si totusi, in loc sa mearga la puscarie pentru ca „afacerile HSBC au luat toate formele ilicite imaginabile”, maharii „au cazut” doar la o intelegere de 1,9 miliarde de dolari.

HSBC , „stupefiantul” caz de abuz bancar

Chiar inainte de sarbatorile de iarna, intelegerea dintre directorii HSBC si guvernul american a fost anuntata in treacat, doar doar va trece neobservata, pierduta prin pomul de Craciun.

In 2005 si 2006, HSBC a primit peste 30 de avertizari de la organismele americane

Departamentul american de Justitie a permis accesul la dosarul HSBC tuturor politicienilor, avocatilor, investigatorilor. Totul ca, pana la urma, sa se faca o intelegere pentru 1,9 miliarde de dolari. Profitul bancii pe cinci saptamani! Nu s-a dat o zi de puscarie pentru niciunul dintre executivii care au contribuit la ceea ce presa americana a numit „cel mai stupefiant caz de abuz bancar”. Ca n-a gasit alta „rima”!

Cartelul mexican Sinaloa e dotat ca o armata, ca are bani

Poporul de rand si-asa abia mai inghite Wall Street cu miliardarii care nu mai stiu pe ce-si cheltuie banii, in timp iesind la iveala tot felul de manipulari, hotii, afaceri dubioase, prin care au facut avere. Insa „stupefiantul” caz HSBC intrece orice imaginatie. Pentru ca, prin legaturile pe care le avea, HSBC chiar a luat parte la crime sau, mai corect spus, le-a „sponsorizat”. „Daily Beast” („Bestia cotidiana”) este o publicatie care urmareste toate miscarile bancherilor. In legatura cu „dosarul HSBC”, dupa ce l-au intors pe toate partile, „Daily Beast” scrie ca nu se putea, din punct de vedere legal si moral, sa nu se lase cu puscarie.

Legata de zeci de mii de morti

Ce reiesea din dosar atat de grav? Ca timp de cel putin zece ani HSBC a spalat sute de milioane de dolari pentru cartelurile drogurilor mexicane si columbiene. Inclusiv pentru cartelul mexican Sinaloa, care, in razboiul impotriva cartelurilor Juarez, Beltran, Zetas a contribuit la moartea a zeci de mii de persoane. Cum a „glumit” procurorul general al statului New York, Eliot Spitzer, „astia fac ca tipii de pe Wall Street sa para buni”! Banca a manevrat bani si pentru organizatia libaneza Hezbollah, trecuta de americani pe lista gruparilor teroriste. Iar zilele trecute, Departamentul american de Stat cerea tarilor din Uniunea Europeana s-o treaca pe „lista neagra”. Banca a „miscat” bani si pentru gangsterii rusi, a ajutat tari ca Iranul, Sudanul si Coreea de Nord sa evite sanctiunile financiare internationale prin scheme sofisticate. Iar in timpul liber a facut evaziune fiscala, diminuandu-si impozitele prin tainuirea banilor lichizi. „A incalcat toate nenorocitele de legi si regulamente”, dupa cum declara Jack Blum, avocat si fost investigator in Comisia senatoriala, cel care s-a ocupat de investigatii de rasunet, cum ar fi mita din „cazul Lockheed”, din anii 1970, care a dus la adoptarea Legii Anticoruptie pentru straini. „Afacerile HSBC au luat toate formele ilicite imaginabile”, a subliniat Blum.

HSBC n-a cazut ca sa nu se prabuseasca sistemul bancar

Faptul ca niciunul dintre executivii bancii n-a mers la inchisoare si n-a platit un dolar din propria avere pentru ilegalitatile comise este o practica devenita obisnuinta. Insa, ceea ce deosebeste cazul HSBC de celelalte este MOTIVATIA DEPARTAMENTULUI AMERICAN DE JUSTITIE pentru care a hotarat sa decida masuri „soft”, anume ca S-A TEMUT SĂ NU SUBMINEZE ECONOMIA MONDIALĂ. Merita scris cu litere mari! „Daca autoritatile americane s-ar fi decis sa ceara masuri penale”, a argumentat adjunctul procurorului general, Lanny Breuer, la conferinta de presa in care a anuntat intelegerea, „HSBC si-ar fi pierdut cu siguranta licenta in SUA si intregul sistem bancar ar fi fost destabilizat”. In mod surprinzator, niciunui ziarist american nu i-a cazut paharul de cafea din mana!

Justitia americana le apara licenta

Ei, da! Asa a inceput o noua era! O era in care Bancherii Prea Mari ca sa Mearga la Inchisoare pot chiar incalca Legea Cooperarii cu Inamicul, fiind incredintati ca statul le va proteja licenta. Odata, scriitorul Ambrose Bierce a zis ca „mai rau decat decat un clarinet nu poate fi decat doua clarinete”. Parafrazandu-l, mai rau decat o banca hipercorupta nu poate fi decat mai multe banci corupte. Dupa nici o saptamana de la anuntarea intelegerii cu HSBC, Breuer era din nou in fata presei. De data asta, anuntand intelegerea de amendare cu 1,5 miliarde de dolari a bancii elvetiene UBS, care a avut un rol-cheie in ceea ce parea a fi cel mai mare caz de „stabilire de preturi antitrust” din istorie. Adica „scandalul Libor”, care a implicat 16 banci, printre care si „nobila” Barcleys, o masiva conspiratie de manevrare a ratelor de interes, de SUTE de TRILIOANE (zau daca mai are rost sa transpunem in sume apropiate de intelegerea omului obisnuit) de dolari. De data asta, Breuer avea un precedent in motivatie. Deci, nici executivii UBS nu si-au facut valiza de puscarie pentru ca „stabilitatea globala ar fi fost amenintata”. „Scopul nostru nu este sa distrugem o institutie financiara majora”, a explicat Breuer. Un reporter s-a trezit totusi din letargie si a intrebat de ce nu s-au luat masuri mai dure cu aceasta banca, pentru ca a mai incalcat flagrant legea si in 2009. „Nu stiu ce vrei sa zici cu <mai dure>”, a parat Breuer. Ceea ce au inteles americanii din aceste doua cazuri: ca exista doua clase distincte, cea arestabila si cea nearestabila!

author avatar
Adina Mutar
877 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger