AcasăDIVERSEZootehnia în pericol. Guvernul distruge pajiștile și pune în loc eoliene

Zootehnia în pericol. Guvernul distruge pajiștile și pune în loc eoliene

Puținele zone în care crescătorii își mai pot duce animalele la păscut vor fi transformate în parcuri eoliene. Guvernul a dat undă verde amplasării eolienelor în zonele cu pajiști permanente, sub pretextul unei activități duale, în sensul că oile și vitele se vor putea hrăni sub zgomotul asurzitor al elicelor. Mai mult, fermierii din mai multe părți ale lumii s-au plâns că, din cauza eolienelor, animalele au avut de suferit.

Pentru a justifica extinderea parcurilor eoliene, autoritățile au început să promoveze diverse studii care ar demonstra că turbinele nu ar afecta sănătatea oamenilor și a animalelor, mai ales prin prisma faptului că acestea ar fi amplasate departe de așezările umane și de fermele zootehnice. Pe de altă parte, de-a lungul timpului, tot mai mulți oameni s-au plâns de efectele nocive ale acestora, în special asupra animalelor. Deși fusese prinsă într-o lege adoptată în 2022, Guvernul a decis să materializeze o prevedere prin care se permite amplasarea eolienelor, dar și a fotovoltaicelor pe pajiștile permanente, modificând normele metodologice. Una dintre principalele motivații ale elaborării proiectului de act normativ de către Ministerul Agriculturii este Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 16-RePowerEU, în care s-a trecut „crearea unui cadru juridic pentru utilizarea terenurilor aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare pentru investițiile în sursele regenerabile de energie.

”Beneficiile estimate prin intrarea în vigoare și aplicarea măsurilor cuprinse în prezentul proiect de act normativ sunt utilizarea terenurilor aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare pentru investițiile în sursele regenerabile de energie, absorbția fondurilor europene, menținerea activității de creștere a animalelor în vederea asigurării hranei, a materiilor prime pentru

industria alimentară și menținerea locurilor de muncă, precum și valorificarea superioară a suprafețelor de pajiști permanente”, susține Ministerul Agriculturii. La impactul social al proiectului sunt notate crearea în spațiul rural de noi locuri de muncă cu valoare economică ridicată și încurajarea activității de creştere a animalelor erbivore pe pajişti în sistem extensiv, în exploatații viabile din punct de vedere economic şi orientate spre piaţă.

Beton și turbine

Potrivit modificărilor aduse normelor metodologice, utilizarea pajiștilor permanente în sistem dual înseamnă desfășurarea, pe aceeași suprafață de pajiști permanente, a activităților de pășunat și producerea de furaje, precum și a activităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile, astfel încât să nu afecteze buna exploatare a pajiștilor. Buna exploatare a pajiștilor în cazul utilizării în sistem dual este definită ca utilizarea suprafețelor de pajiști permanente pentru desfășurarea preponderentă a activităților agricole, în funcție de animalele din speciile bovine, ovine, caprine și ecvidee, pe care se pot amplasa obiective specifice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care nu afectează producţia de iarbă şi de alte plante furajere erbacee cultivate sau spontane, precum și valoarea nutrițională de pe suprafața pe care se desfășoară activitatea agricolă și capacitatea de pășunat. Totodată, înălțimea obiectivelor specifice de producere a energiei electrice din surse regenerabile și distanța între rânduri trebuie să asigure circulația, siguranța fizică și adăpostirea animalelor.

20% din suprafață

În ce privește suprafața de pajiște ocupată de stâlpii structurii de montaj, invertoarele, staţiile de transformare, unităţile de stocare a energiei electrice, sistemele independente de împământare, de protecţie şi paratrăsnet, căile de acces, gardurile de împrejmuire, precum şi alte construcţii/subansamble necesare funcţionării acestor obiective prevăzute în proiectul tehnic, acestea trebuie să aibă o rată de acoperirii a pajiștii de maximum 20%, susține Ministerul Agriculturii.

De exemplu, pentru un parc eolian de 100  MW, suprafața afectată de lucrări este de peste 86 ha, din care peste 7,50 ha cu afectare permanentă. Stația de transformare aferentă parcului eolian produce o poluare electromagnetică a zonei din imediata proximitate, iar zgomotul generat de transformatoare, datorat vibrațiilor mediului magnetic și înfașurărilor care se transmit prin uleiul electroizolant și cuvă, ajung la un ton fundamental de 100 Hz.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.