AcasăDIVERSEZiua internațională a ciocolatei. Este una dintre cele mai dulci zile din...

Ziua internațională a ciocolatei. Este una dintre cele mai dulci zile din an

Ciocolata, acest produs adorat de toți locuitorii planetei, este sărbătorită de mai multe ori pe an.

Astfel, pe 7 iulie se serbează Ziua Ciocolatei care reprezintă, de fapt  data la care a fost adusă pentru prima dată în Europa la 7 iulie 1550.

Există, de asemenea, Ziua Națională a Ciocolatei cu Lapte pe 28 iulie, Ziua Internațională a Ciocolatei pe 13 septembrie și Ciocolata națională dulce cu lapte, pe 7 noiembrie.

Așadar, 13 septembrie este una dintre cele mai dulci zile din an și este sărbătorită pe întreg mapamondul.

Pentru că este atât de apreciată, de-a lungul timpului au apărut şi foarte mituri despre această delicioasă tentaţie dulce.

Ciocolata nu este o invenţie recentă ci este consumată încă din 1900 î.e.n. De fapt acest produs din caco era parte integrantă din civilizațiile și culturile aztecă și maya.

După ce a venit în Europa, rețetele de preparare a ciocolatei s-au diversificat, dar ingredientele de bază sunt cacao, lapte și zahăr.

Odată cu revoluția industrială și producția în masă a început epoca modernă a ciocolatei. Deși își are originea în America, astăzi mica țară africană Cote D’Ivoire produce 30% din cacao din lume.

Deși cei mai mulți dintre noi nu au nevoie de o zi specială pentru a ne bucura de acest dulce savuros, Ziua Internațională a Ciocolatei ne oferă doar un motiv în plus pentru a gusta măcar din ingredientul interzis  în cele mai multe diete.

Astfel, 13 septembrie a devenit o zi profitabilă pentru ciocolatieri dar şi pentru magazinele de dulciuri care acum te îmbie cu tot felul de oferte care de care mai delicioase.

5 mituri despre ciocolată

Desigur, despre ciocolată au fost inventate tot felul de mituri. Toata lumea vorbeşte despre faptul că îngraşă, provoacă acnee şi este interzisă pacienţilor cu boli cardio-vasculare.

Dar aceste mituri sunt contrazise de specialiști care spun că dacă ciocolata este consumată cu moderație poate fi chiar benefică pentru organism.

Se mai spune că ciocolata este afrodisiacă. Să fie, oare, doar un mit? Numeroasele studii în domeniu nu au fost în stare să dovedească cu certitudine dacă ciocolata este sau nu un afrodisiac. Însă, se pare că procentul de cacao ar da această stare afrodisiacă.
O altă „vinovăție” a ciocolatei este creșterea colesterolului. De fapt, untul de ciocolată, grăsimea ce se găsește în ciocolată, poate crește nivelul colesterolului întrucât conține grăsimi saturate. Însă studiile au demonstrat că, atunci când este consumată cu moderație, ca parte a unui plan alimentar echilibrat, ciocolata nu crește nivelul colesterolului.

Un baton de ciocolata conține, în medie, 200-220 de calorii ceea ce nu înseamnă foarte mult dacă înlocuiește alte alimente bogate în calorii. Dacă o mănânci ocazional și în cantități moderate atunci nu ai de ce să îți faci griji că vei creşte în greutate.

Un alt mit se referă la faptul că ciocolata alungă somnul și oboseala. De fapt, ciocolata cu lapte conține o cantitate relativ mica de cofeină. Ciocolata neagră are un conținut mai ridicat de cofeină între 25 și 40 mg per porție..

Însă atât ciocolata cu lapte, cât și cea neagră conțin teobromină, o substanță asemănătoare cofeinei, însă nu are aceleaşi efecte stimulante.

author avatar
Eli Dan Davidescu
525 afisari

2 COMENTARII

  1. Ar trebui sarbatorita neaparat cu fast si mare amploare ,,ziua lui Soros binefacatorul de haos si ura ”,,ziua nebunilor NAZI”ziua drogatilor nazi ”,, ziua fatalailor ajunsi conducatori”,,ziua tradatorilor antiromani ”, ,,ziua traficantilor de copii”Ziua betivilor ”, ”ziua turnatorilor la securitate cu numele generic ,,petrov”,, ziua hotilor din averea tarii”,,Ziua gaozarilor care conduc ue cu genericul Donald Tusk etc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger