AcasăDIVERSEVile de lux pe malul mării. Dubai, oaza bogătașilor sancționați

Vile de lux pe malul mării. Dubai, oaza bogătașilor sancționați

Echipa de la firma imobiliară Mira Estate din Dubai are motive de sărbătoare: tocmai a înregistrat o creștere de 100% a vânzărilor către cumpărătorii din Rusia și alte state ex-sovietice în prima jumătate a acestui an.

Vânzările s-au dublat de la an la an, ajungând la 2 miliarde de dirhami, adică 500 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat de presă al companiei emis săptămâna aceasta.

În luna mai, într-un club de noapte din Dubai, agenții imobiliari ruși de la o altă agenție de brokeraj au ciocnit pahare de șampanie pentru a sărbători obținerea unor comisioane record din vânzările către concetățenii care își cumpărau prima casă în oaza deșertică. Potrivit CNBC, un agent a adunat 4 milioane de dirhami în comisioane în doar trei luni.

Și oligarhul Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea și apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, se pare că este în căutarea unei case pe Palm Jumeirah din Dubai, arhipelagul emblematic de insule artificiale proiectat să arate ca un palmier.

Avionul privat al magnatului, în valoare de 350 de milioane de dolari, a fost reținut la sol în emirat timp de aproximativ patru luni, după ce Departamentul de Justiție al SUA a autorizat confiscarea acestuia.

În timp ce numeroase țări au impus sancțiuni și confiscări de active rușilor bogați, făcându-i pe mulți să-și piardă proprietățile de milioane de dolari în orașe precum Londra și Paris, Emiratele Arabe Unite au rămas deschise pentru afaceri.

Într-adevăr, în Dubai se înregistrează cea mai fierbinte piață imobiliară din ultimii ani, vânzările din acest sector crescând cu 45% în aprilie și cu 51% în mai, față de anul trecut.

Într-un clasament publicat recent, Betterhomes, compania de brokeraj din Dubai, a constatat că rușii au urcat două poziții și au devenit al cincilea cumpărător de proprietăți în primul trimestru.

Iar firma Henley & Partners, cu sediul la Londra, care se ocupă de cetățenie prin investiții, a publicat în iunie un raport în care estimează că Emiratele Arabe Unite vor fi în acest an principala destinație mondială pentru persoanele ultra-bogate, prognozând că vor primi 4.000 de noi milionari – și mii din Rusia.

Există, de asemenea, o tendință clară în ceea ce privește ce fel de proprietăți caută cumpărătorii ruși. „Mai ales proprietăți de lux, în special tot ceea ce este în jurul mării”, a declarat Tahir Majithia, managing partner la Prime Capital Real Estate din Dubai.

El a numit zone căutate Palm Jumeirah, precum și proprietățile de lux Emaar Beachfront și La Mer de-a lungul coastei orașului. Privind blocurile de apartamente, un penthouse va costa în medie 8 milioane de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor