AcasăDIVERSEViitorul reciclării plasticului are aromă de vanilie

Viitorul reciclării plasticului are aromă de vanilie

Un nou studiu relevă că plasticul din sticle și ambalajele pentru alimente poate fi transformat în aromă de vanilie folosind bacterii încălzite.

Cercetările de la Universitatea din Edinburgh  au descoperit că bacteriile obișnuite, E.coli, pot fi adăugate la „plasticul post-consum” pentru a produce vanilina, un compus care se găsește în boabele de vanilie.

Vanilina fabricată din plastic ar putea fi utilizată pentru a crea arome alimentare, produse cosmetice, erbicide și produse de curățare.

Cererea globală de vanilină depășește 37.000 de tone și se așteaptă să atingă o valoare a industriei de peste 500 de milioane de euro până în 2025.

Există o nevoie urgentă de a dezvolta noi metode de reciclare a  polietilen tereftalatului (PET), un plastic rezistent și ușor, preluat din petrol și gaze și utilizat în mod obișnuit pentru ambalarea alimentelor și băuturilor de unică folosință.

Cercetătorii au reușit să demonstreze că prin adăugarea unui amestec cald de bacterii la  deșeurile de plastic degradate,79% din material ar putea fi transformat în compus aromat. Și sunt încrezători că produsul final va respecta într-o bună zi standardele pentru consumul uman.

„Acesta este primul exemplu de utilizare a unui sistem biologic pentru a descompune deșeurile de plastic într-o substanță chimică industrială valoroasă și acest lucru are implicații foarte interesante pentru economia circulară”, spune Joanna Sadler, conducătoarea studiului, citată de Euronews.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger