AcasăDIVERSE“Vara iadului”: de la căldură extremă la furtuni mortale

“Vara iadului”: de la căldură extremă la furtuni mortale

Europenii se confruntă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, incendii și vijelii

Temperaturile au depășit în mod constant 40 de grade Celsius în această săptămână în țările din sudul și estul Europei, iar pentru unele zone, cum ar fi Sicilia, nu există nici un răgaz.

Italia s-a copt sâmbătă la 46 de grade Celsius, potrivit Met Office, iar temperaturile nocturne de 29 de grade nu oferă prea mult confort. Mii de oameni au fost evacuați până din case și din hotelurile de pe insula grecească Rodos după  incendii de vegetație. Iar focurile continuă să ardă în zonele din jurul Atenei, notează Politico. Pe insula Kefalonia și pe coasta de vest a continentului se înregistrau în continuare 40 de grade Celsius.

În Malta, locuitorii au fost nevoiți să doarmă afară și în mașini cu aerul condiționat pornit, după ce a șasea zi de întreruperi de curent i-a lăsat fără frigidere, ventilatoare sau sisteme de răcire. Locuitorii au descris această situație ca fiind o „vară a iadului”, a relatat Times of Malta.

Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgențe (ERCC) al Comisiei Europene a anunțat că alerte roșii de temperaturi ridicate sunt în continuare în vigoare în sudul Italiei, sud-vestul Croației și vestul Serbiei.

Europa nu este singura. Anul acesta s-a înregistrat atât cea mai călduroasă lună iunie înregistrată la nivel global, cât și cea mai călduroasă zi din istorie, înregistrată pe 6 iulie. În acea zi, temperatura medie globală a fost de 17,08 grade Celsius, potrivit serviciului de monitorizare a climei din UE, Copernicus.

Profesioniștii din domeniul sănătății îi îndeamnă pe oameni să ia măsuri pentru a evita supraîncălzirea, să stea în zone răcoroase în orele de vârf ale zilei, să bea multă apă și să verifice vecinii vulnerabili.

Unii turiști își schimbă deja obiceiurile de vară pentru a evita căldura. Conform datelor Comisiei Europene, destinațiile mediteraneene au înregistrat o scădere cu 10 % a numărului de vizitatori care doresc să călătorească acolo față de anul trecut.

Pe lângă căldura extremă, alte fenomene meteorologice extreme au afectat Europa.La doar câteva zile după ce unele părți ale Croației au primit o alertă roșie de căldură și după ce țara s-a confruntat cu una dintre cele mai grave furtuni din istoria recentă, vânturi puternice și ploi torențiale au lovit o mare parte din regiuni, provocând moartea a patru persoane, două dintre ele în zona Zagrebului, precum și pagube la infrastructura critică și la locuințe din 14 județe. Peste 100 de persoane au fost rănite și 2.000 de clădiri au fost avariate.

Unele părți din nordul Italiei s-au confruntat, de asemenea, cu ploi torențiale, grindină de mărimea unei mingi de tenis și inundații.Furtunile puternice au provocat moartea unei persoane în orașul Bled din Slovenia. Peste 300 de persoane au fost evacuate și 1.000 de clădiri au fost avariate. O altă persoană a murit în Bosnia, iar peste 20 de persoane au fost rănite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
253 afisari

2 COMENTARII

  1. Temperatura medie globala? Ce este asta, e cumva o medie a temperaturilor inregistrate la un anumit moment in diferite ouncte de pe Glob?
    La Mediterana e placut sa mergi, au peisaje frumoase, mancare sanatoasa si vin bun, probabil ca o sa schimbam doar sezonul in care mergem acolo.
    Padurile din Rhodos s-au aprins singure sau aufost “ajutate”?

  2. Dupa cum se prezinta stirile mult exagerate ,urmeaza plandemia temperaturilor extreme ,multa ipocrizie folosita si intimpul plandemiei covid!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger