AcasăDIVERSEVânt potrivnic: cu ce criză se va înfrunta sectorul eolian

Vânt potrivnic: cu ce criză se va înfrunta sectorul eolian

Industria eoliană globală va fi afectată de o criză a lanțului de aprovizionare în acest deceniu, deoarece blocajele iminente pentru componente cheie și nave vor comprima sectorul.

Consiliul Global al Energiei Eoliene(GWEC) a declarat că „capacitatea neutilizată” în producția de energie eoliană „va dispărea probabil până în 2026”.

Criza va lovi în special Statele Unite și Europa, deoarece ambele vizează o dezvoltare ambițioasă a proiectelor naționale de energie regenerabilă, chiar dacă o mare parte din lanțul de aprovizionare al industriei eoliene este concentrat în China.

Companiile resimt deja presiunile, grupul de transport maritim Marco Polo din Singapore avertizând asupra unui „mare vid” de nave mari necesare pentru instalarea turbinelor offshore.

Cererea tot mai mare de noi proiecte eoliene a însemnat că „această problemă devine acum mai acută”, a avertizat Sean Lee, director executiv al Marco Polo Marine Group.

Producătorii europeni de turbine eoliene, inclusiv Vestas și Siemens Gamesa, au avut de îndurat un  2022 plin de dificultăți , deoarece o combinație de costuri în creștere ale inputurilor, constrângeri ale lanțului de aprovizionare și procesul lent de autorizare a noilor proiecte a redus  profiturile și a provocat întârzieri.

GWEC a prognozat că 2023 va fi anul în care lumea va atinge 1TW de capacitate eoliană totală instalată. Cu toate acestea, a avertizat că factorii de decizie politică „trebuie să acționeze acum pentru a evita un blocaj în lanțul de aprovizionare care să oprească desfășurarea energiei eoliene începând cu 2026”. În plus,  există o „nevoie urgentă de a crește investițiile în lanțul de aprovizionare al sectorului eolian onshore și offshore la nivel mondial”.

Multe companii „nu sunt în măsură să investească în măsura în care ar trebui să o facă, deoarece nu au făcut bani în ultimii ani”, subliniază  Ben Backwell, directorul executiv al GWEC.

Încercările legiuitorilor europeni și americani de a încuraja o reorientare a producției din China, în sectoare cheie, inclusiv în cel al energiei regenerabile, riscă să amplifice penuria.

Capacitatea UE de asamblare a nacelelor de turbine offshore „nu va mai putea susține creșterea în afara Europei” începând cu 2026, iar până în 2030 va trebui să se dubleze față de nivelurile actuale „pentru a satisface doar cererea europeană”.

China reprezintă aproximativ 60% din producția totală de nacele onshore și offshore. În America de Nord nu există instalații de asamblare offshore, deși companii precum GE Renewable Energy și Vestas au anunțat recent planuri de investiții în SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor