AcasăDIVERSEVacarmul bitcoin acoperă vuietul cascadei Niagara

Vacarmul bitcoin acoperă vuietul cascadei Niagara

„Zgomote puternice”, „zgomote ascuțite”: în orașul american Niagara Falls, locuitorii obișnuiți cu vuietul liniștitor al faimoaselor căderi de apă au descoperit recent un sunet mult mai puțin plăcut: cel provocat de  „fermele” de minerit  bitcoin.

„Nu pot dormi decât aproximativ patru ore pe noapte din cauza zgomotului constant”, se plânge Elizabeth Lundy, în vârstă de 80 de ani. „Îl pot auzi chiar și prin ferestrele mele duble”.

Zbârnâitul mecanic poate fi auzit clar pe veranda din fața casei acestei pensionare. Și se  transformă într-un vacarm asurzitor la 500 de metri distanță, pe bulevardul Buffalo Avenue, unde își desfășoară activitatea compania US Bitcoin.

Fermele de minerit Bitcoin au înflorit în Statele Unite, care au devenit lider mondial în acest sector, după ce China a pus capăt acestei activități pe teritoriul său în 2021.

Atrasă de energia hidroelectrică ieftină disponibilă în cascada Niagara, Blockfusion și-a stabilit reședința acolo în 2019, urmată de US Bitcoin în 2020.

„Se aude ca un Boeing!”

Criptomonedele se obțin în urma unor operațiuni matematice complicate realizate de zeci de computere, mari consumatoare de energie electrică. Întregul sistem aliniază transformatoare și ventilatoare de răcire foarte zgomotoase.

„Se aude ca un motor de avion Boeing 747”, a declarat pentru AFP Frank Peller, care locuiește la mai puțin de o milă de centrul de calcul.

Bryan Maacks are o casă mai aproape de „mină” și descrie un „zumzet infernal”, o vibrație care îi străbate locuința zi și noapte încă din iarna trecută.El a inițiat o petiție și a confecționat o pancartă cu mesajul „US Bitcoin Stop the Noise” pe partea din spate a camionetei sale roșii, pe care a parcat-o timp de câteva săptămâni în fața companiei.

„Poluarea fonică produsă de această industrie nu se compară cu nimic din ce am văzut vreodată”, spune primarul din Niagara Falls, Robert Restaino.Confruntat cu avalanșa de plângeri, în principal în ceea ce privește US Bitcoin, consiliul  municipal a impus criptominerilor niveluri stricte de zgomot la începutul lunii septembrie: 40-50 de decibeli în apropierea unei zone rezidențiale. Se pare că nu e suficient.

În orașul vecin North Tonawanda, compania canadiană Digihost, confruntată și ea cu furia locuitorilor, a decis să construiască  un “zid de izolare fonică” de peste șase metri înălțime, cu un cost estimat la câteva sute de mii de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
911 afisari

2 COMENTARII

  1. Cel putin `Bitcoinul` lu`Stoica de la Cluj nu consuma multa energie,ci multa prostie !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger