AcasăDIVERSEUntul, noul inamic al lui Putin?

Untul, noul inamic al lui Putin?

Un pachet standard de 200g de unt costă acum în jur de 200 de ruble, sau aproape 2 dolari, prețurile crescând cu 30% din decembrie 2023

O spargere la un magazin alimentar din orașul rus Ekaterinburg nu ar face de obicei titluri în întreaga lume, dar de data aceasta a fost diferit.

Înregistrările de pe camerele de supraveghere ale magazinului, de la începutul lunii noiembrie, par să arate cum ușa este forțată, iar o persoană se grăbește să golească casa de marcat. Cealaltă persoană se îndreaptă direct spre vitrinele frigorifice, jefuind 20 kg de unt.

Proprietarul magazinului a afirmat pe Telegram că jaful a arătat că untul este acum ca „aurul”. Potrivit CNBC, o serie recentă de incidente similare i-a determitat pe comercianți să ia măsuri de securitate.

Un pachet standard de 200g de unt costă acum în jur de 200 de ruble, sau aproape 2 dolari, prețurile crescând cu 30% din decembrie 2023, conform datelor de la serviciul de statistică de stat Rosstat.

„Costul alimentelor de bază a crescut în ultimii trei ani.Se înrăutățește zi de zi și s-a accelerat, în special anul acesta,” a declarat Stanislav, un locuitor din Moscova.

Rata anuală a inflației în Rusia a fost de 8,5% în octombrie, mult peste ținta de 4% a băncii centrale. Ratele ridicate ale dobânzilor au arătat puține semne de a diminua creșterea prețurilor până acum, inflația alimentară fiind resimțită în mod deosebit de cumpărători.

„Unt pentru arme”

Presiunile inflaționiste au însoțit schimbarea Rusiei către o economie orientată spre război de la invazia Ucrainei în februarie 2022, cu o creștere masivă a cheltuielilor de apărare și a producției interne de echipamente, care au avut prioritate față de sectorul agricol.

Kremlinul a încercat să evite criticile pentru creșterile de prețuri, dând vina pe țările „neprietenoase” – adică pe aliații Ucrainei. Vladimir Putin a negat că Rusia a schimbat „untul pe arme,” în timp ce și-a apărat cheltuielile mai mari pentru industria militară.

”Cheltuim prea mulți bani pentru arme și uităm de unt – dar nu este așa. Aș dori să subliniez că toate, exact toate planurile anunțate anterior de dezvoltare și realizare a obiectivelor strategice și toate angajamentele sociale asumate de stat față de populație sunt îndeplinite în totalitate,” a declarat președintele rus la o sesiune plenară a Clubului de Discuții Valdai în octombrie.

Deși mulți ruși au legat războiul de inflație, este riscant pentru cetățenii obișnuiți să critice deschis invazia — sau „operațiunea militară specială”, așa cum o descrie Moscova — deoarece orice „discreditare” percepută a armatei poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

Stanislav, care a preferat să nu-și dezvăluie numele de familie, susține că scumpirile alimentelor sunt o consecință a invaziei Ucrainei, dar a adăugat că nu are „prea multe conversații cu alte persoane, pentru că este periculos să spui ceva adevărat în Rusia.”

Luna trecută, guvernul a anunțat că va monitoriza prețurile untului și va susține o „creștere sistemică a producției”, în timp ce industria lactatelor se confruntă cu dificultăți în a satisface cererea.

Produsele lactate, uleiul de floarea-soarelui și legumele (în special cartofii, cu prețuri crescute cu 74% față de decembrie 2023) se numără printre alimentele care înregistrează creșteri continue ale prețurilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
435 afisari

4 COMENTARII

    • Nu i nimic, bine ca apartinem organizatiei mafiot-colonialiste suauenato 😀. Si ca suntem plini de datorii, dar behaim frenetic slava suacraina 😀

  1. Asta e nivelul intelectual al asazisei prese din Romania.S-a vazut mai bine la aceste alegeri.E ultima oara cand citesc ce copiaza omologii lui Ciuca si Lasconi din presa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger