AcasăDIVERSEUnde se respiră cel mai curat aer din Europa

Unde se respiră cel mai curat aer din Europa

Oraşul Umea din Suedia şi oraşul Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, potrivit unui clasament al agenţiei de mediu a Uniunii Europene (EEA).

Particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile au fost, de asemenea, scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen.

Lista calităţii aerului s-a bazat pe o evaluare a datelor din peste 320 de oraşe din Europa, publicată joi de EEA.

Dintre acestea, 127 de oraşe s-au dovedit a avea o bună calitate a aerului, în timp ce 123 au avut o poluare moderată şi 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă.

Majoritatea oraşelor situate în partea de jos clasamentului se află în Polonia şi în nordul Italiei.

Agenţia europeană de mediu a evaluat poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 în 323 de oraşe din 26 de ţări ale UE, dar şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia, potrivit  agenției dpa.

Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, din cauza lipsei unor date comparabile.

Deși s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a calității aerului în Europa în ultimul deceniu, cea mai recentă evaluare EEA a constatat că expunerea la particule fine a cauzat 417.000 de decese premature în 41 de țări europene din 2018.

“Poluarea aerului rămâne la niveluri ridicate în multe orașe din Europa. Trebuie să oferim informații și să sprijinim guvernele și autoritățile locale să abordeze eficient problemele poluării”, a precizat Hans Bruyninckx, director executiv al EEA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor