AcasăDIVERSEUnde e vinul ăla bun? Vița nu mai e „vie”: dictatura poșircii...

Unde e vinul ăla bun? Vița nu mai e „vie”: dictatura poșircii în Țara Hoților!

De la poezia persană și franceză la cultura gastronomică –  vinul se prețuiește ca o licoare vie, pe drept cuvânt. În schimb, în România se găsește din belșug poșircă. Poșirca noastră, ne mândrim și păcălim cu ea. Rodul pământului s-a stricat în țara hoțomanilor.

Practic, avem câte o podgorie în fiecare regiune. Fiecare cu soiuri specifice,  din Ardeal la  nisipurile din Oltenia, de la moldovenești până la dobrogene. Numai când le vezi – o imagine idilică – stai să te gândești ce vin bun o să ai pe masă. Când colo, gustul e de poșircă, chimicale, nimic viu.

România nu are cum să producă vin prost, nu există nicio explicație logică. Dar o face. Am tot repetat, e o țară propice agriculturii și viniculturii, nu deșert, nu Polul Nord.

În perioada interbelică nu exista cârciumă– cu atât mai puțin restaurant respectabil –să nu ofere vin popular, sau cu istorie- și accesibil. Cultura vinului era peste tot, era recunoscută, românii se regăseau acolo – un nivel de trai de necontestat.

Comunismul a schimbat-o, în sensul că  pregătit poșirca. Cu toate acestea, regimul Ceaușescu a umblat cu oarecare fereală la calitate. Găseai și vinuri bune în comerț, dar majoritatea erau mediocre. Oricum, nimeni nu le-a „chimizat” – chiar și izul de doagă e preferabil prafurilor de azi.

După anii 90 a venit calea toxificării vinului. Nu arăt spre  firme obscure, a fost vorba de „producători tradiționali” ale căror etichete n-aveau nicio legătură cu ce umpleau în sticle.

În zilele noastre, dictatura poșircii este mai mult decât arborescentă. Și profitabilă. Suntem sufocați de reclame cu “domenii”, tocmiți care adulmecă în delir  poșirca, de „oenologi” cu barbă apăruți de peste noapte precum chefi-ii fără sare care-și fac veacul la televizor.

Țăranii producători sunt într-un permanent meci cu statul și intermediarii. Țăranul nu vinde vinul pe care ți-l oferă ca oaspete. Ce vinde e îndoit cu apă.Este o ditamai ruptură între producător și client. În loc ca piața vinului să fie natural prosperă, blocajul se menține. Ne-am învățat să bem etichete,  poșirci cu fițe. Strugurele nu ajunge în pahar.

Nu există țară din fostul bloc socialist care să nu-și fi promovat propriul vin. La târgurile internațioanale, România are cel mai scump vin – și cel mai prost. Întrebați în Italia, de exemplu.Rodul pământului e o raritate în țara hoțomanilor. Atât ne-a dus capul, asta bem. Poșirca e la putere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
22.715 afisari

47 COMENTARII

  1. 1 – Vinul prost se datoreaza concurentei neloiale pe care o fac falsificatorii pentru ca falsificatorii sunt lasati liberi iar marii producatori a trebuit sa tina pasul cu ei, ajungand ca ei.
    2 – Vinul care este un aliment, se vinde in Romania in orice bomba de magazin in care sticlele sunt depozitate in caldura si soare, iar producatorii baga sulfiti la greu.
    3 – In Vest, vinurile sunt verificate, falsificatorii inchisi, culesul se face cu utilaje si de aceea este mai ieftin.
    4 – Romanii vor bogatie peste noapte, un romanas amarat care dechide o covrigarie, viseaza la Lamborgini Urus.
    5 – Tot ce este mai sus este valabil pentru toata industria alimentara si horeca.

  2. completare: In din vinul romanesc este scoasa drojdia naturala din must si inlocuita cu una artificiala, care sa dea aroma de capsuni, cirese coapte, iarba cosita, etc. Al doilea lucru este ca se inmulteste cu apa dedurizata si alcool, un vin natural nu o sa aiba niciodata mai mult de 12,5 grade, iar la noi au intra 13.5 – 16.

  3. toate sint falsificate . inainte de 2000 daca prajeai o bucata de carne mirosea pina la capatul strazii , acum nici din bucatarie pina in sufragerie , nu mai vorbesc ca toate sint fara gust .

    • Alex imi pare rau dar bati campii.
      Nu stiu cine esti si de unde te-ai documentat cand ai scris o asemenea inepție, legata de potentialul alcoolic al vitei de vie din Romania.
      Da, daca te referi la soiurile hibride din care multi producatori individuali fac vin, este perfect adevarat ca nu pot acumula suficient zahar.
      Insa totul se schimba cand vorbim despre soiurile autorizate pentru productia de vin care pot acumula suficient zahar si pentru alcoolemie de peste 15%
      Toti producatorii din Romania (producatori recunoscuti) folosesc doar soiuri autorizate pentru productia de vin.

      Pretul mare al vinului bun,.din Romania,.este cauzat de politica hipermarketurilor.
      Un vin de calitate, la sticla de 0.75, are pret de productie incepand de la 15 lei in sus. Toate hypermarketurile iti cer intre 35 si 50% din pret pentu a pune vinul pe raft, asta inseamna ca pretul trebuie sa fie dublu ca sa-ti ramana macar pretul de.productie.
      Nu mai vb despre profit si bugete de marketing
      Deci pretul la raft ajunge minim 30 de lei din care jumatate ti-l ia hypermarketul.
      Fa tu singur calcule de acum sa vezi cat costa in realitate un vin de calitate la raft

      • Domnule Radu,după ce am băut vinuriitaliene,franțuzești și austriece,nu dintre cele mai scumpe,am renunțat pentru totdeauna la pișaturile românești.Nu încercați să convingeți lumea,calitatea este cea care face aceasta.

  4. 1. la magazin vinu e tinut la 40 de grade-in raft;spaima-ficatului-cola-in frigider.
    2. unde sunt vinurile moldovenesti (de peste Prut)?

  5. Trecand prin Vrancea, am cumparat doua peturi de 2l cu must, unul rosu si altul alb.Avand treaba in alta zona, am lasat peturile in frigider si am umblat la ele a treia zi. Vreau sa va spun ca ala alb se transformase in verde si ala rosu se transformase in mov!!!!!! Va dati seama ce au pus animalele alea criminale in „mustul” ala?

  6. Tot vinul din Horeca este din surcele. La preț de pret. Nu mai beți fraților. Sa-și facă clisma cu el.

  7. Faceți o imensa greșeală numind vinul românesc „posirca”.
    Cei ce trudesc sa avem soare în pahar știu sa muncească via ,nu sa o trădeze!!!
    Aveți puțin respect față de cei ce încă mai țin sus steagul inspirației în arta de a face vin românesc și plecați-vă fruntea când ridicați paharul.

    • nici tovarashu pitic-antrop Daea nu putea spune altceva,
      daca strangea din buci sa nu se ca-ke pa pantaloni.

      • …….dacă ai avea minte cît un lot al DOMNULUI DAEA, ai spune că ești deștept…..😁😂😀

    • Domnul, Robert dar sunt pline magazinele cu esențe de toate soiurile, unde nu le trebuie mai mult de câteva picături și ți vinde orice soi. Drojdia rămasă de la tragerea mustului cu apa ,zahar și esența îți face acest producător mii de litri de vin. Alcool nu baga pentru că zahărul prin fermentație da alcool .Mai pune și un îndulcitor și ți l scoate miere. Pentru putina astringenta adaugă puțină sare de lămâie și gata cu 5 lei litrul.Ca să aibă tot anul la vânzare asta fac ” meseriașii”.

      • Corect, eu cumpar in ficare an soiul de strguri reisling sunt zemosi si au 220 grame zahar la litrul de must si fac un vin super ,nu cumpar vin de la nimeni nici din magazine ,plus ca am via mea cu soiurile,ananas,nova,gamaie si putin zaibar.ma pricep,eu tai via o irig, o strpesc,am um cult al vinului!

  8. Ăștia au aflat de vorba foștilor să-și din Banat, care spuneau ca și din struguri se poate face vin.

  9. Autorul nu știe ce vorbește. Pare un veritabil conspiraționist. Avem vinuri bune, iar vinul de 10 lei chiar e din struguri doar ca dintr un soi mai mic, mai slab calitativ. La 3-4-5 lei kg de struguri cu siguranta la 9-10 lei gri vin. Dar un vin din struguri de calitatea a 2-a.

    • Credeți că doar în România exista vinuri de slabă calitate . Europa este plina de vinuri de 1.7 euro sticla

  10. Dle Jacotă, scrii prostii cu nemiluita. Generalizezi si murdaresti obrazul producatorilor de vin. Faptul ca nu stii sa faci diferenta n ar trebui sa te faca sa fi platit ptr mizeriile scrise.
    Daca ai coaja n tine si pe tine, spune CINE falsifica si nu i pune pe toti in aceeasi sticla. Vino cu dovezi si sustine ce mazgalesti aici chiar si in fata autoritatilor…
    Suntem prosti noi ca te bagam in seama, dar e deranjant sa vezi ca un roman nu stie ce face si pe deasupra se ntreaba retoric unde i vinul ăla bun. Cauta l si te destupa la minte !
    Apropos vinurile cele scumpe de care amintesti matale ca s duse la concursuri sunt premiate de oameni care si au dedicat viata studiului calitatii strugurilor.
    Pe viitor TE ROG nu mai scrie in acest fel. Cazi in derizoriu si banal.
    Doamne ajuta ne si ne lumineaza mintea si sufletul !!!

    • Iar mint de sting : Eu am postat la ora 8:13:24 , NU SUNT ROMAN , sunt mancurt trolache din Transnistria nespecialist in vinuri si axat pe mitilic su turturi de la teava de esapament a Molotovului . Trebuie sa-mi fac norma de postari convenita cu Raionul , daca situatia o cere pot fi si degustator de vinuri . Cine credeti ca nu foloseste liniutele de despartire ?

  11. Kostyusku , ai absolvit WSET ( WINE and SPIRIT EDUCATION TRUST ) la Rabnitu ? Stiai , ca noi , femeile , avem mai multe papile gustative pe limba si suntem SUPERdegustatori ? Ai auzitara di sommelier , kavista si taster sau ii confunzi cu degustatorul ? Aspect vizual , umbra adecvata , fara particule in exces , nu tulbure si stralucitoare , mirosul evaluat cu nuantele aromelor , gustul la primele senzatii dupa udarea gurii , gustul dupa inghititura …. Ce sa mai simti tu , dihoriuli , dupa ce ai lins si gazu di la lampa ?

  12. Mai bine, decât să vă înțepați, ați da adresa unor crame care chiar vând vin nefalsificat sau otrăvit cu chimicale.. Poate cu trimitere, poate mai voalat, că să nu apară acuze de reclamă.
    Pe spațiile astea de comentarii găsesc tot felul de acuze, înjurături, trivialități, gunoaie și multe altele. Corectați inadvertențele cu lucruri corecte și reale. Poate s-or mai potoli și „judecătorii” ad-hoc să nu mai critice orice, că știu, că nu știu….

  13. Bravo,exista o grămadă de agenții guvernamentale,care au rolul de control în fiecare ramura dar sunt doar de forma,sa taie frunză la câini,la noi s-a ajuns sa se fure pe fata,și ma uit ca neamul asta chiar este tolomac,rău de tot,ne impungem între noi.Unde bate articolul și ce comentarii sunt,,,,,,,

  14. În România este japca pe fata. În Spania cel mai scump vin alb la Mercadona, un fel de Mega Image mai dichisit, nu depaseste 5 euro.

    • Habar n-ai ce bei acolo :))) O rioja serioasa incepe de la 15 euro, iar un alb bun incepe de la 8. Restul sunt rebuturi , destocari oxidate sau ciudatenii cu gust intens de lemn de la baricurile folosite in exces care din cauza spalarilor repetate au putrezit. Vezi ca si lacrima lui ovidiu e facut tot in spania mai nou, spor la bautura in tara cu vinuri bune la 5 euro.

  15. Tipic româneşte…
    Un neica nimeni care nu are nici cea mai mică tangență cu subiectul despre care scrie, dar „înfierează cu mânie proletară” şi împroaşcă „lături” în toate direcțiile.
    E plină țara asta de „specialişti” de genul ăsta…
    „Dacă tăceai,filozof rămâneai”
    Sigur eşti adeptul „sectei băutorilor de vin natural de țară”.
    „Nici nu te salut” 🤣🤣🤣

  16. Dragilor comentatori, unii mai avizati un industria vinului, altii urechisti care vor doar sa impresioneze. Fabricarea vinului , ca si consumul sau, moderat, tine de noblete. Su, cu totii jinduim la ea, indiferent din ce perspectiva ii lansam asaltul.
    In linii mari, cei mai multi din cimentatorii dinaintea mea, au dreptate, dar, doar cu privire la chimizarea excesiva a vinurilor.
    Dar, cheia de bolta nu-i in mana producatorului ci a hipermarketului care te forteaza sa-i livrezi mult si ieftin, chiar sub pretul de productie.
    Iar horecarii sa nu mai dea tepe producatorilor, sa nu mai ceara taxe de listare in Menu, sa nu mai ceara pahare personalizate,naproane, sorturi pentru ospatari si, cel mai important, sa nu multiplice pretul de achizitie de la producator, chiar si cu peste 300%.
    Pentru voi dragi comentatori pe acest articol, va spun ca eu produc aproximativ 900- 1.000.000 sticle anual, cu multe medalii la concursuri internationale, iar vinul meu este 101% BIO. Punct. Cei ce vor sa corespondam si sa dezbatem mi se pot adresa pe : vilifrancu@yahoo.ro.

    • Domnule Jacota, autor al scrierii ce provoaca comentarii aprinse.
      O rugaminte catre Dvs constatand pasiunea Dvs ptr vinuri.
      Sincer, va rog evitati sa va inscrieti in categoria scatofagilor ( de nu cunoasteti termenul ce este un substantiv compus in limba greaca, vi-l explic, in privat ptr ca-s convins ca cei mai multi dintre cititorii comentatori nu-l cunosc, dar termenul are semnificatie neplacuta si, nu vreau eu sa v-o atribui, in public, gratuit ). Semnificatia este chiar jignitoare si , necuniscandu-va, nu-mi permit sa v-o atribui, nici Dvs si nici celor ce prin comentariile postate, chiar bat campii. Dvs. D-le Jacota, ca de altfel tuturori comentatorilor articolului Dvs va stau la dispozitie si la tel. 0744 610355. O dezbatere corecta, fara prejudecati , invective gratuite , etc., pe tema lansata de Dvs mi se pare benefica, ptr producatorii de vin, dar mai ales pentru consumatori, al caror numar este de milioane de ori mai mare , si care au nevoie de invatarea culturii , civilizatiei si consumului vinului adevarat.

      • Vreau sa comentez prin 2 puncte:
        1.Nora mea a terminat la UGAL. În timpul facultății a avut diferite lucrări de an. Una dintre ele a fost analizarea chimică a 48 de sticle cu vin aflat în vânzare la hipermarket. Ne-a costat o groaza de bani acele sticle. Solicitarea lucrării de an era ca sticlele achiziționate pentru lucrarea de analiza să fie de min.35 lei. Rezultatul a fost înfricoșător s-a găsit vin din struguri în 2 sticle. O sticlă de vin din Chile și una din Ro.restul nu conțineau un bob de strugure;
        2.Am corespondent prin email si tel.cu dl.Dir.Com.al Domeniilor Panciu pt.alegerea spumosului si bunurilor albe + roșii necesare la o nuntă unde eram nas. Am explicat în detaliu ce doresc. Mi-a spus că are exact ce doresc si comercializează exact acelasi vin la sticlă și la BIB. Am dezgustat la sticlă cele 4 propuneri ale dl.Dir.m-am simtit jignit de diferenta dintre ce am vorbit (cunosc ce sa cer) si ce am dezgustat. Nu am mai luat legătura cu acest domn.
        Crama Pietroasele (com.Pietroasele, 7 ha) cumparat 2 sortimente aduse acasă direct de proprietar acasă acum un an. Mai am si acum din acele sticle. Recuerdame Merlot 2017 vinul este otetit si miroase foarte puternic a butoi. Recuerdame Tamaioasa Românească 2020 este un vin alb care nu are nici un gust de Tamaioasa Românească. Am renuntat sa mai cumpăr de la acest domn după păcăleală.
        Îmi place să beau un vin bun cumpăr Cab.Sav.din Chile sau beau vin facut de cuscrii. Din pacate asta este realitatea trăită de mine. Soția colectioneaza vin din Rep.Moldova deseori este foarte bun.
        Din pacate un vin de calitate chiar si la 50-100 lei sticlă este o loterie sa-l nimerești la magazinele de băuturi.

  17. Nu zău! Ceaușescu vostru nu umbla la calitatea vinurilor. Ca să vezi! Dar sutele de tone de zahăr care erau repartizate cramelor socialiste pentru a falsifica vin? Vinul acela de masă și de regiune care se vindea cu nouă și ,,unșpe” lei proletarului român? Ai auzit de ele? Era numai pichet. Vinuri mai bune ca în acești ani nu s-au produs niciodată în România prietene! Ca să știi. Am o mie de argumente pentru asta. De unde ai scos-o p-aia cu chimizarea vinului? Un articol neinspirat dar și rău intenționat.

    • Da ioane Vlad, asa era. Se baga zahar , inainte de fermentatie mai ales. Dupa, se baga must concentrat sa faca vinurile demidulci. Romanul, fara cultura civilizatiei consumului de vin, asa il vroia. Si inca, din pacate, il mai vrea si acum .
      Oameni buni, toti care doriti sa-i invatam pe romani ce inseamna a bea un vin adevarat, nechimizat, necosmetizat , nu vreti sa be unim intr-un Club, ONG, etc, ce vreti voi, sa-i invatam pe confratii nostri, chiar si pe cei cu venituri mici care cumpara vin doar ca se imbete, cum, ce sa bea ???.

  18. Articolul acesta e bun, trebuie doar să schimbați cuvântul vin cu ziar.
    Jurnalism de 2 bani despre un subiect pe care clar că nu îl stăpânește.

  19. Mulți și multe au de spus, și intr adevar articolul ridica o tema sensibila, și adevărată, în revista HORECA , la nivel de nave de croaziera (turism la mama lui), scria în clar ca în România, după căderea regimului Ceaușist, nu se mai poate vorbi de calitate a vinului întrucât productia a căzut în mana „oportunistilor” și nu mai exista control, nu se mai vorbește de calitate! Asta nu înseamnă că nu mai exista vin de calitate ,însă kk în amestec cu orice ,tot kk miroase!Succes la borș!

  20. Am vie la țară din soiul căpșunică fac aproximativ 600-800 l.Nu am obisnuit-o nici să o stropesc,după cules strugurii ii dau la zdrobitor după care la teasc,în butoi ajunge mustul așa cum a curs pe țeavă. Eu nu consum vin din motive de sănătate, așa că încerc să îl vind cu 10 lei litru dar nu prea sunt solicitări deși garantez că e natural de țară, majoritatea merg la crisma și consumă vin de care știți, așa e și cu țuică,ăsta este profilul consumatorului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger