AcasăDIVERSEUnde au plecat “robii cifrelor”? Ce amenință viitorul capitalismului

Unde au plecat “robii cifrelor”? Ce amenință viitorul capitalismului

Capitalismul nu poate funcționa fără un sistem de contabilitate sănătos. Trecerea de la feudalism la capitalism în Europa Renașterii și Reformei a fost posibilă doar prin apariția profesioniștilor contabili. Iar lipsa de contabili – sau lipsa de respect pentru contabili – a generat probleme de atunci.

„Bunele practici contabile au produs nivelurile de încredere necesare pentru a finanța guverne stabile și societăți capitaliste vitale, iar contabilitatea slabă și lipsa de responsabilitate care o însoțește au dus la haos financiar”, a scris Jason Soll în fascinanta sa istorie a contabilității, „The Reckoning: Financial Accountability and the Making and Breaking of Nations”.

În Florența renascentistă, 5.000 dintre cei 120.000 de locuitori ai orașului frecventau în același timp școlile de contabilitate.

Cosimo de Medici (1389-1464) și alți bancheri italieni au prosperat pentru că au ținut o contabilitate impecabilă (Cosimo însuși a făcut audituri anuale ale tuturor sucursalelor sale). Luca Pacioli, un călugăr franciscan și matematician, a scris primul mare manual de contabilitate în 1494.

În Olanda Epocii de Aur, în secolele XVI și XVII, fiecare nivel al societății olandeze, de la comercianți la prostituate, practica contabilitatea în partidă dublă.

Încrederea publică în „cifre”, atât în țară, cât și în străinătate, a permis olandezilor să înființeze  prima companie cu capital public, Compania Olandeză a Indiilor de Est, în 1602, și prima bursă de valori.

Cultul contabilității a trecut apoi în țările mai mari – Franța și Spania pentru o vreme, dar mai ales în America și Anglia. În calitate de șef al poștei generale, la mijlocul anilor 1770, Benjamin Franklin a publicat un ghid detașabil de contabilitate în partidă dublă.

Dacă o contabilitate bună a condus frecvent la prosperitate, o contabilitate proastă a dus invariabil la instabilitate.  Spania din secolul al XV-lea și Franța din secolul al XVIII-lea au intrat în faliment prin ignorarea (uneori intenționată) a fundamentelor financiare.

Două dintre cele mai mari șocuri la adresa sănătății sistemului financiar – falimentul Enron Corp. în 2001 și implozia Lehman Brothers în 2008 –au implicat practici suspecte.

În prezent, Bloomberg Tax estimează că numărul contabililor și auditorilor angajați a scăzut numai în SUA  cu 17% între 2019 și 2021. Mai puțin de 100.000 de oameni susțin examenul de Contabil Public Autorizat (CPA) în fiecare an – condiția sine qua non pentru intrarea în profesie – și aproximativ jumătate dintre ei eșuează.

Potrivit Deloitte & Touche LLP, 82,4% dintre managerii gobali de angajare pentru poziții contabile și financiare din companiile publice consideră că recrutarea este o „mare provocare”. În condițiile lipsei de forță de muncă, contabilii rămași sunt  nevoiți să lucreze singuri sub presiune ridicată, mai degrabă decât să se bucure de camaraderia echipelor.

Dag Detter, consultant și coautor al cărții „The Public Wealth of Nations”, susține că guvernele obișnuiesc să gestioneze greșit activele publice, având în vedere că doar 8% dintre contabilii din lume lucrează în sectorul public.

Aplicarea unor metode moderne de contabilitate la aceste active, care valorează 156.000 de miliarde de dolari, adică de două ori PIB-ul mondial, ar putea elibera resurse semnificative pentru bugete, încurajând în același timp o mai bună gestionare. Dar acest lucru nu se poate întâmpla fără mai mulți contabili.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
347 afisari

1 COMENTARIU

  1. draga Radu Jacotă
    -daca aia au tinut toate scriptele
    (asa fac ei )
    putem reface calculu pana la Cosimo de Medici (1389-1464)
    si-i dam factura!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger