AcasăDIVERSEUnde a dus cenzura pandemică. Popularitatea Reddit este un răspuns la eșecurile...

Unde a dus cenzura pandemică. Popularitatea Reddit este un răspuns la eșecurile mass-media

De-a lungul anilor, Reddit s-a transformat într-un Wikipedia interactiv și un motor de căutare alternativ la Google

Reddit, o colecție de forumuri (cunoscute sub numele de „subreddits”) cu aproximativ 76 de milioane de utilizatori activi zilnic, și-a făcut joi o intrare remarcabilă pe piața bursieră.

Acțiunile au urcat vertiginos cu aproape 50% peste prețul ofertei publice inițiale, închizând la 50,44 dolari. Dar de ce este site-ul atât de valoros? Poate pentru că este mai mult decât o simplă platformă socială.

Un depozit incredibil de informații

De-a lungul anilor, Reddit s-a transformat într-un Wikipedia interactiv, actualizat în permanență, un depozit incredibil de informații, relatează UnHerd. Pentru branduri, acest lucru înseamnă că ar putea fi o sursă importantă de cunoaștere a tendințelor. Pentru utilizatori, a devenit deja un motor de căutare alternativ la Google.

Plângerile privind lipsa de fiabilitate a Google au devenit mai frecvente la începutul pandemiei și nu s-au mai oprit de atunci.

Reacții la cenzură

În 2020, mass-media a început să raporteze că oamenii adăugau „Reddit” la căutările lor pe Google pentru a favoriza rezultatele. A fost, de asemenea, o reacție la cenzura pandemică. Dacă nu puteai avea încredere în răspunsul OMS sau CDC, poate că puteai avea încredere în înțelepciunea colectivă a Reddit; chiar dacă existau unele restricții privind „dezinformarea”, acestea erau mult mai lejere decât cele ale majorității platformelor.

Pe măsură ce a existat un sentiment larg răspândit că atât presa, cât și instituțiile induceau oamenii în eroare, cuvântul din gură în gură și consensul comunității au devenit mai valoroase.

Fiabilitatea Reddit nu se datorează doar numărului de persoane care îl folosesc. Natura sa pseudonimă favorizează onestitatea, permițând utilizatorilor să participe mai deschis decât ar putea face-o sub propriul nume. Îl face un loc perfect pentru a căuta sprijin din partea altora.

Platformele rivale nu sunt satisfăcătoare din mai multe puncte de vedere. Quora a fost invadată de răspunsuri de slabă calitate și nu dispune de comunități coezive: oamenii tind să apară ocazional, de obicei pentru a se autopromova.

X, pe de altă parte, nu este organizată în funcție de subiect sau întrebare. Dacă Reddit este un forum, X este o chatroom.

Va fi interesant de văzut dacă și cum vor evolua practicile de moderare a atmosferei și conținutului Reddit după oferta publică inițială. O posibilă schimbare este că ar putea începe să oblige oamenii să se conecteze. O altă soluție potențială este de a crește numărul de anunțuri prezentate utilizatorilor deconectați.

Este posibil ca unele interdicții să fi fost justificate, dar altele au fost mai intens contestate, cum ar fi decizia de a interzice /r/The_Donald, un spațiu pentru fanii și susținătorii fostului președinte Donald Trump.

Pe măsură ce Reddit intră într-o nouă etapă ca societate cotată la bursă, va trebui să echilibreze așteptările utilizatorilor și ale acționarilor săi, păstrând în același timp diversitatea site-ului. Cu toate acestea, într-o epocă a progreselor online rapide și a metaverselor este liniștitor faptul că platforma  de „mesaje de modă veche” încă mai poate rezista.

author avatar
Radu Jacotă Redactor