Cauta

Un Papă american va rezolva problemele financiare ale Vaticanului?

Va reuși Papa Leon al XIV-lea să pună ordine în finanțele Vaticanului?

În calitate de episcop în Peru, Robert Prevost căuta deseori mașini uzate pe care să le cumpere ieftin și să le repare el însuși pentru a le folosi în parohiile din dieceza sa.

Acest tip de mentalitate i-ar putea fi de folos lui Leon al XIV-lea atunci când abordează una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă în calitate de papă: deficitul structural cronic al Sfântului Scaun, de 50-60 de milioane de euro, deficitul fondului de pensii de un miliard de euro și donațiile în scădere care, împreună, reprezintă o amenințare existențială la adresa organizării Bisericii Catolice, relatează AP.

Prevost a obținut o licență în matematică la Universitatea Villanova în 1977. Poate citi un bilanț contabil și înțelege finanțele  Vaticanului –  mult timp implicate în scandaluri.

Dar mai are un avantaj: americanismul său. Donatorii americani au reprezentat sistemul de susținere a Sfântului Scaun, finanțând totul, de la proiectele papale de caritate din străinătate până la restaurările Bazilicii Sfântul Petru.

Alegerea lui Leon ca primul papă american a provocat un val de entuziasm în rândul catolicilor din SUA, dintre care unii au renunțat să mai doneze Vaticanului după ani de zile de povești necontenite despre proastă gestionare și corupție.

„Cred că alegerea unui american va da o mai mare încredere că orice bani dați vor fi îngrijiți de principiile americane, în special de administrare și transparență”, a declarat reverendul Roger Landry, director al principalei operațiuni de strângere de fonduri misionare a Vaticanului în SUA, Pontifical Mission Societies.

Chiar dacă a impus strângerea curelei și înghețarea angajărilor, Papa Francisc a lăsat Vaticanul într-o situație dificilă : oficialii spun că principala rezervă de bani care finanțează deficitele bugetare este aproape epuizată, în timp ce s-a înregistrat un deficit de 83,5 milioane de euro în 2023, conform ultimului raport financiar.

Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun a ajuns cumva să conducă o nouă comisie de strângere de fonduri, care a fost anunțată în timp ce Francisc era în spital.

„Nu există niciun american în comisie. Cred că ar fi bine dacă ar exista reprezentanți din Europa, Asia, Africa și Statele Unite”, subliniază Ward Fitzgerald, președintele Fundației Papale, cu sediul în SUA. Aceasta este formată din catolici americani bogați care, din 1990, au oferit peste 250 de milioane de dolari pentru inițiativele caritabile ale papei.

Ultimele stiri

  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version