Cauta

Un nou set de câștigători. Cele șapte minuni economice ale unei lumi îngrijorate

Într-o perioadă când analiștii economici nu văd decât defecte în majoritatea țărilor, merită să le evidențiem pe cele câteva care sfidează pesimismul predominant.

Iată șapte națiuni care se remarcă într-o lume înclinată spre recesiune și inflație mai mare: Vietnam, Indonezia, India, Grecia, Portugalia, Arabia Saudită și Japonia.

Potrivit Financial Times, acestea au în comun o anumită combinație de creștere relativ puternică, inflație moderată sau randamente optimiste ale pieței bursiere – în comparație cu alte țări.

Vietnam

Cel mai puțin surprinzător nume de pe listă este Vietnamul, teoretic comunist. Dar pentru companiile occidentale, pe  măsură ce tensiunile geopolitice cresc cu China, este destinația suplimentară de aprovizionare. Investind masiv în infrastructura necesară unei puteri producătoare de export și deschizându-și porțile, țara crește cu aproape 7 %, cel mai rapid ritm din lume.

Indonezia

Criticile aduse încercărilor economice ale țărilor musulmane au ignorat mult timp cea mai populată dintre ele, Indonezia. Bogată în resurse, această țară beneficiază de boom-ul mondial al prețurilor materiilor prime, dar, cu o piață internă de 276 de milioane de locuitori, nu este excesiv de dependentă de exporturi. Are o datorie neobișnuit de scăzută în comparație cu alte economii în curs de dezvoltare și o monedă neobișnuit de stabilă într-un an în care majoritatea scad brusc față de dolar.

Rezultatul, o combinație benignă de creștere economică de 5% cu o inflație mai mică de 5%, face din Indonezia un exemplu strălucitor de islam economic.

India

Creșterea afacerilor Indiei va continua să fie una dintre cele mai rapide din lume. Factorii de decizie politică au făcut suficiente reforme pentru a atrage investitorii care, speriați de represiunile de reglementare din China, gravitează acum în jurul celei de-a doua economii emergente ca mărime. Noile investiții în servicii digitale și în producție dau roade, iar vasta piață internă protejează India de recesiunea globală.

Grecia

Grecia primește un impuls de la o revigorare a investițiilor străine – și a turismului, pe care Covid a redus-o de la 20 la 15% din produsul intern brut. Mai puțin de 10 la sută din împrumuturile bancare sunt neperformante, față de 50 la sută în timpul crizei. În prezent, cu o creștere de peste 4% și o inflație în scădere rapidă, Grecia se bucură de una dintre cele mai sănătoase redresări din regiune.

Portugalia

Portugalia se află într-o situație similară. Investește cu înțelepciune fondurile de sprijin din partea UE și reformează unul dintre cele mai excesiv de generoase sisteme de pensii de pe continent, în timp ce o „viză de aur” specială atrage un val de noi emigranți bogați.

Poate că nu întâmplător, cea mai bună performanță a pieței bursiere din țările dezvoltate în acest an este cea a Lisabonei.

Arabia Saudită

Arabia Saudită conduce o mișcare în rândul statelor din Golf pentru a se diversifica dincolo de petrol. Reformele, inclusiv relaxarea restricțiilor privind femeile, muncitorii, turiștii și viața de noapte, au contribuit la împingerea creșterii preconizate la aproape 6% în următorii doi ani.

Regimul investește banii din petrol în infrastructură, inclusiv în 10 orașe inteligente. Deși este aspru criticat pentru represiunea politică și mai are de parcurs o anumită distanță în ceea ce privește drepturile civile, regatul extinde, de asemenea, libertățile economice și plasează acest petrostat în fruntea dezvoltării urbane ecologice.

Japonia

Japonia nu mai are nevoie de prezentare. După ce a fost bântuită de deflație timp de ani de zile, este  rara țară care are de câștigat de pe urma revenirii inflației –  în prezent se situează puțin peste 2 %.

Cultura sa corporatistă a crescut marjele de profit. Costurile cu forța de muncă sunt acum mai mici decât în China. Yenul ieftin stimulează exporturile și ar putea revigora piața pe măsură ce o redeschidere târzie a restricțiilor Covid atrage din nou vizitatori.

Oricare dintre aceste economii ar putea, bineînțeles, să se clatine, destrămate de o cotitură în conducere sau de politici neinspirate.

Dar se numără deja printre cele mai performante piețe bursiere din acest an. Pe fondul îngrijorării bine întemeiate cu privire la perspectivele globale, apare un nou set de câștigători.

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version