AcasăDIVERSE“Un mare vis a devenit realitate”.Porsche, demaraj în forță spre 76 miliarde...

“Un mare vis a devenit realitate”.Porsche, demaraj în forță spre 76 miliarde de euro

Constructorul german de automobile sportive a avut joi un start fulminant la Bursa de la Frankfurt, înregistrând o primă listare peste țintă, într-una dintre cele mai mari tranzacții bursiere, în ciuda unui context sumbru pentru economia europeană.

Acțiunea a decolat la 84 de euro, peste prețul inițial de listare de 82,50 euro, la prima cotație, la ora 07:15 GMT, evaluând grupul Porsche la peste 76 de miliarde de euro.

„Un mare vis a devenit realitate. Porsche, unul dintre cei mai de succes producători de mașini sport din lume, intră într-o nouă eră, cu o flexibilitate antreprenorială sporită”, a declarat Oliver blume, directorul executiv al companiei-mamă, Volkswagen.

Volumul emisiunii face ca aceasta să fie a doua cea mai mare ofertă publică inițială din Germania, după Deutsche Telekom în 1996, și cea mai mare din Europa din 2011, odată cu gigantul elvețian al materiilor prime Glencore.

Deși Volkswagen a plasat pe bursă doar 12,5% din capitalul Porsche, al doilea mare grup auto din lume se așteaptă să primească miliarde de dolari în numerar pentru a injecta în tranziția sa costisitoare către mașinile electrice și autonome.

Porsche are o capitalizare bursieră mai mare decât alți giganți germani, precum BMW (47 miliarde de euro) și Mercedes-Benz (58 miliarde de euro), care vând mult mai multe mașini decât firma din Zuffenhausen, lângă Stuttgart

Tranzacția este cu atât mai excepțională cu cât, în ultimele luni, ofertele publice inițiale au fost rare în Europa, într-un mediu marcat de inflație, de creșterea ratelor dobânzilor și de războiul din Ucraina.

Indicele Dax de la Bursa de Valori din Frankfurt a pierdut aproape un sfert din valoare de la începutul anului, sectorul auto, în dificultate din punct de vedere al vânzărilor, fiind deosebit de neglijat.

„Nu este cel mai bun moment pentru o IPO”, a spus economistul Ferdinand Dudenhoeffer, care vede totuși această operațiune ca pe un test al „valorii internaționale acordate ingineriei germane”.

Volkswagen și-a asigurat sprijinul principalilor acționari Porsche: fondurile de investiții de stat din Qatar și Abu Dhabi, fondul suveran de investiții norvegian și administratorul de active american T. Rowe Price.

Împreună, acestea vor deține acțiuni preferențiale în valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro, cea mai mare parte fiind deținută de Qatar.

Porsche aparține în prezent 100% grupului Volkswagen, el însuși controlat de holdingul Porsche SE, comoară a familiilor Porsche și Piëch care își vor consolida baza prin această IPO.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
526 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger