Cauta

Un centimetru adăugat în fiecare an. Mașinile, mai lungi, mai late și mai înalte

În 20 de ani, lungimea medie a mașinilor noi din Europa a crescut cu 20 de centimetri. De asemenea, înălțimea și lățimea au crescut la rândul lor.

Nu mai este un secret că mașinile noi sunt încărcate cu hormoni de creștere. Iar acest lucru se întâmplă de mai bine de două decenii, odată cu apariția unor standarde de siguranță din ce în ce mai drastice, cu nevoile sporite de confort și liniște și cu electrificarea parcului auto, care nu este străină de creșterea generală în greutate.

Pe lângă kilogramele de pe cântar, mașinile noi au mai adăugat câțiva centimetri în toate domeniile: lungime, lățime și, mai ales, înălțime.

În perioada menționată, mașinile au câștigat în medie 7 centimetri în înălțime (1,55 m în 2022, potrivit Automobile Magazine). Asta înseamnă 30 mm pe an! Acest lucru se datorează în mod evident SUV-urilor, care reprezintă în prezent peste 40% din înmatriculările din Europa. Iar în ceea ce privește lățimea, sunt 10 centimetri în plus. Mai late și mai înalte, aceasta este o rețetă care contravine principiilor fundamentale ale aerodinamicii.

Cel mai rău este la capitolul lungime: plus 20 cm în puțin peste 20 de ani (4,16 metri în 2000, 4,36 metri în 2022). Un centimetru în plus în fiecare an pentru un parc auto care nu a făcut decât să crească în Europa. Din ce în ce mai multe mașini, din ce în ce mai mari. Asta explică în parte problemele majore de gestionare a vehiculelor rutiere în marile orașe.

Chiar și în cazul limuzinelor, mărimea nu înseamnă neapărat un pariu câștigător în zona urbană. Și nu este vorba doar de găsirea unui loc de parcare, ci de infrastructura rutieră sufocată de înmatriculări record. Era electrică se anunță și mai congestionată: mașinile pe baterii au deja dimensiuni considerabile.

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version