AcasăDIVERSEUn buget-mamut pentru orașul SF: taxiuri zburătoare, avataruri robotizate și holograme

Un buget-mamut pentru orașul SF: taxiuri zburătoare, avataruri robotizate și holograme

Cu un buget uriaș de 500 de miliarde de dolari, Neom este un element-cheie al planului saudit Vision 2030, lansat inițial în 2016, ca parte a misiunii regatului de a se diversifica și de a renunța la economia dependentă de petrol.

Situat pe o fâșie de coastă din Tabuk, în nord-vestul Arabiei Saudite, există trei zone din Neom care au fost anunțate oficial – în primul rând The Line, un oraș liniar cu priveliști utopice desprinse direct dintr-un film de la Hollywood: zgârie nori uniți, cu o înălțime de 500 de metri, înveliți pe toate laturile cu oglinzi gigantice.Când va fi finalizat, ar putea găzdui până la 9 milioane de locuitori.

Deși construcția acestei metropole a viitorului se află abia la început, există deja o campanie de atragere a talentelor internaționale din industrii precum turismul, tehnologia și divertismentul pentru a veni să locuiască și să lucreze.

Și se pare că există o mulțime de bani pe masă, unele rapoarte sugerând că Neom plătește directorii de top cu până la 1,1 milioane de dolari pe an.

Cei care vor face pasul, se vor înscrie într-o lume fără drumuri, fără mașini – doar taxiuri zburătoare – și cu o cale ferată de mare viteză cu un timp de tranzit de la un capăt la altul de doar 20 de minute. Apoi, există avatarurile robotice și hologramele care vor face parte din viața de zi cu zi.

Celelalte zone Neom planificate sunt Oxagon, o „poartă către industrii avansate și curate”, care va deveni cel mai mare complex industrial plutitor din lume – și Trojena, o destinație pe tot parcursul anului cu „aer de calitate montană”, o pârtie de schi, ciclism, sporturi nautice, facilități de wellness și o rezervație naturală interactivă.Potrivit planificatorilor, fiecare zonă va fi alimentată exclusiv cu energie regenerabilă.

În afară de zvonurile legate de Neom, o imagine mai amplă se conturează în economia cu cea mai rapidă creștere din lume: valoarea totală a proiectelor imobiliare și de infrastructură de la lansarea Planului național de transformare al Arabiei Saudite în 2016 a depășit acum 1 100 de miliarde de dolari.

„În prezent, urmărim 15 mega-proiecte în diferite faze de construcție în jurul Regatului, multe dintre acestea fiind noi super-orașe de sine stătătoare”, spun oficialii Knight Frank, partener și șef al strategiei și consultanței imobiliare pentru Arabia Saudită.

Pentru proprietarii de afaceri care au lucrat mult timp în Orientul Mijlociu, Neom reprezintă o nouă eră. „Cred că acest proiect este fără precedent și va impulsiona inovația și tehnologia așa cum nu am mai văzut până acum”, a declarat pentru CNBC Catherine Granger, directorul general al companiei regionale Trajan Consulting, specializată în inteligență artificială.

Într-adevăr, Neom este în măsură să devină o poartă de acces globală pentru comerțul internațional, nu în ultimul rând datorită poziției sale strategice la Marea Roșie, prin care trec aproape 13% din mărfuri – în plus, 40% din populația globală se află la o distanță de șase ore de zbor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
614 afisari

3 COMENTARII

  1. Noul Turn Babel….. destinul lui va fi identic cu al celui din trecutul îndepărtat al omenirii sau chiar mai rău! Cu DUMNEZEU nu te joci…

  2. Arabia saudita nu este gunoiul de UE sau amerlica criminala si drogata normal ca au viitor sint in alta echipa si au bani multi ,amerlica are datorii de 31 de trilioane de dolari la chinezi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger