AcasăDIVERSEUn bilet de 150.000 USD: luxul Orient Express, renașterea post-pandemie

Un bilet de 150.000 USD: luxul Orient Express, renașterea post-pandemie

Înainte de apariția avioanelor private și a zborurilor din clasa business, membrii regalității și ai hight society au călătorit cu trenurile de lux. Acum, oricine o poate face – dacă este dispus și poate cheltui 2300 USD pentru o călătorie de o noapte. Este cel mai “ieftin” bilet  pentru a merge de la Florența la Paris cu Venice Simplon Orient-Express, operat de compania Belmond, deținută de LVMH. Alte rute costă mai mult – mult mai mult.

„2019 a fost un an record pentru Venice Simplon Orient-Express, veniturile au crescut cu 70% față de cele din 2015”, a declarat pentru CNBC Gary Franklin, vicepreședintele Belmond.Din iunie, călătoriile s-au reluat: “cu siguranță, asistăm acum la o renaștere a afacerilor pe calea ferată, cu tot mai mulți clienți care descoperă luxul și confortul, subliniază el.

Venice Simplon Orient-Express cuprinde 11 vagoane de dormit, trei vagoane restaurant, un vagon bar și două vagoane de personal, ceea ce îl face cel mai lung tren de călători din Europa.

Dar nu este doar un tren obișnuit. Fiecare dintre cele 17 vagoane a făcut odată parte din legendarul Orient Express, care lega Parisul de Istanbul începând din 1883. Serviciul s-a extins mai târziu în orașe din Europa, ajungând la perioada de glorie între cele două războaie mondiale.

Călătoriile cu avioanele a eliminat faimoasa linie feroviară. În cele din urmă, vagoanele au căzut în paragină și cursele au încetat.

În anii 1970, americanul James Sherwood, fondatorul Belmond, a cumpărat la o licitație mai multe vagoane originale și, în 1982, le-a restaurat la fosta lor măreție – suficiente  pentru a forma Venice Simplon Orient Express care funcționează și astăzi.

Noi rute prin Europa

După o închidere de 18 luni cauzată de pandemie, Orient-Express a fost relansat în iunie, cu noi rute către unele dintre cele mai populare orașe din Europa. Pe lângă Londra, Paris și Veneția, trenul de lux merge acum la Amsterdam, Bruxelles, Geneva, Roma și Florența.

Noua rută spre Amsterdam este deosebit de populară, a precizat Franklin, adăugând că rezervările sunt aproape de epuizare pentru 2022. S-au adăugat șase noi “apartamente de lux”, care au dormitoare,  zone de lounge și băi private din marmură și sticlă italiană suflată manual. Prețurile încep de la 7200 USD de persoană. Meniurile se schimbă în funcție de destinații și sezon, mâncarea este inclusă în preț, dar nu și băuturile alcoolice.

Cele mai populare călătorii durează doar o noapte. Altele sunt mai lungi – 5 nopți pentru a  reface traseul istoric de la Paris la Istanbul. Trenul parcurge această rută o dată pe an în august, iar biletele se vând de obicei cu un an în avans.

Cabinele duble către Istanbul costă 47.650 dolari, în timp ce suitele se vând cu 150.000 de dolari.  Toate cele șase apartamente sunt rezervate pentru călătoria din august 2022. “Istoria, opulența, cererea tot mai mare de intimidate și călătoriile cu ocazii speciale sunt printre motivele atractivității Orient-Express, mai ales în contextul turistic actual”, a conchis oficialul Belmond.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger