Europa se aruncă cu ochii închiși în tranziția verde: speră că industria solară va genera 45% din energia electrică din surse regenerabile până în 2030. Realitatea este diferită.
Începând din august, opt companii europene din lanțul de aprovizionare cu energie solară fie au declarat faliment, fie au întrerupt producția, fie au avertizat cu privire la închiderea fabricilor sau au restructurat datoriile, potrivit SolarPower Europe. Jucătorii europeni nu pot concura cu importurile la preț redus din China, liderul mondial.
Acțiunile companiei elvețiane Meyer Burger Technology sale au scăzut cu 87% în ultimul an. Săptămâna trecută a anunțat că va închide o unitate de producție de module solare din Germania, una dintre cele mai mari din Europa, și că încearcă să strângă până la 250 de milioane de franci elvețieni printr-o emisiune de drepturi pentru a finanța afacerile în SUA.
Presiunea este acum exercitată asupra Bruxelles-ului pentru a interveni prin adoptarea unor tarife stricte sau prin alte măsuri de sprijinire a industriei solare.
Există puține opțiuni ușoare: restricțiile comerciale impuse producătorilor sunt urâte de clienții acestora, dezvoltatorii de energie solară. Europa și-a pierdut deja poziția de cel mai mare producător de panouri solare din lume în favoarea Chinei la începutul anilor 2000. Renașterea mult sperată a producției de energie solară pare imposibilă.
Forțele din spatele crizei sunt multiple. Capacitatea chineză de producție de energie solară a depășit cererea internă, în special deoarece companiile au construit linii de producție pentru noile tehnologii, producând în același timp modele mai vechi. Acest lucru a dus la exporturi record în străinătate în 2023, care au depășit cu mult instalațiile de pe piețe precum Europa.
Firmele europene nu pot concura la preț: panourile fabricate în China pot fi produse cu doar jumătate din costul echipamentelor fabricate în Europa. La Bruxelles se tot pritocesc „planuri ecologice”, în timp ce gigantul asiatic și-a asigurat un lanț de aprovizionare și strategii comerciale imbatabile pentru a-și promova sectorul solar.
Chiar dacă se pot găsi soluții de finanțare pentru a evita alte insolvențe, dimensiunea redusă a industriei europene va rămâne problematică.
Europa încearcă să consolideze lanțurile naționale de aprovizionare prin promisiunea unor licitații de energie în care conținutul local, nu doar prețul, determină ofertele câștigătoare. Dar acestea vor fi minoritare. După cum spun analiștii FT, nu există prea multe elemente care să convingă investitorii că industria panourilor solare din Europa are o speranță de a ajunge pe tărâmurile însorite.