AcasăDIVERSEUltimii 7 ani, cei mai fierbinți înregistrați în lume

Ultimii 7 ani, cei mai fierbinți înregistrați în lume

Cei șapte ani din 2015 până în 2021 au fost cei mai călduroși din istorie, cu concentrații record de gaze cu efect de seră înregistrate anul trecut, a anunțat Copernicus, serviciul european de observare a Pământului.

2021 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată, în care temperatura medie anuală a depăşit cu 1,1-1,2°C nivelul preindustrial din anii 1850-1900.

Efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice: valuri de căldură excepționale și mortale în America de Nord și Europa de Sud, incendii uriașe în Canada sau Siberia, val de frig spectaculos în centrul Statelor Unite sau precipitații extreme în China și Europa de Vest.

CO2, de departe principala cauză a încălzirii și care provine în principal din arderea combustibililor fosili și din producția de ciment, a atins un nivel record de 414,3 ppm (părți pe milion), potrivit datelor „preliminare” de la Copernicus.

„Acesta este încă un avertisment cu privire la ceea ce facem planetei noastre și avem nevoie cu disperare de acțiuni reale pentru a reduce emisiile”, a comentat Sir Brian Hoskins, directorul Institutului Grantham pentru Schimbările Climatice.

Rezultatele raportului Copernicus arată încă o dată cât de mult s-a depărtat lumea de obiectivele Acordului de la Paris din 2015 de luptă împotriva modificărilor climatice, care vizează o reducere a gazelor cu efect de seră, cu scopul limitării încălzirii globale la +2°C,sau chiar la +1,5°C faţă de nvelul din era preindustrială.

author avatar
Radu Jacotă Redactor