AcasăDIVERSEUE s-a țicnit complet! Cafeaua, soia, carnea de vită - pe...

UE s-a țicnit complet! Cafeaua, soia, carnea de vită – pe lista neagră a importurilor

Uniunea Europeană a ajuns marți la un acord fără precedent de interzicere a importurilor de produse care contribuie la defrișări, cu doar câteva zile înainte de summitul COP15 privind biodiversitatea din Canada.

Sunt vizate cafeaua, soia, cacao, uleiul de palmier, lemnul, carnea de vită  precum și mai multe materiale asociate (piele, mobilă, hârtie tipărită), potrivit acestui text încheiat după lungi negocieri între Parlamentul European și statele membre ale UE.

„Aceasta este o premieră în lume! Este cafeaua pe care o bem la micul dejun, ciocolata pe care o mâncăm, cărbunele din grătarele noastre, hârtia din cărțile noastre. Acest lucru este radical”, a declarat Pascal Canfin (Renew, liberali), președintele Comisiei pentru mediu a Parlamentului European.

În ajunul COP15 de la Montreal, decizia UE „nu numai că schimbă regulile jocului pentru consumul european, dar creează un stimulent uriaș pentru ca alte țări să își schimbe practicile”, a pracizat Anke Schulmeister-Oldenhove, de la ONG-ul WWF, în timp ce Global Witness a salutat „un moment istoric”.

Companiile importatoare, responsabile pentru lanțul lor de aprovizionare, “vor trebui să dovedească trasabilitatea prin intermediul datelor de geolocalizare a culturilor, care pot fi legate de fotografii din satelit”.

Textul a fost propus în noiembrie 2021 de către Comisia Europeană și adoptat în linii mari de către statele membre.

Dar deputații europeni au votat în septembrie pentru a-l consolida în mod semnificativ prin extinderea gamei de produse vizate, în special la cauciuc, care nu era inclus în propunerea inițială.

Potrivit AFP, Comisia va fi obligată în următorii doi ani să studieze o eventuală extindere la alte produse, cum ar fi porumbul, pe care deputații europeni doreau să îl vizeze acum.

Nici sectorul financiar nu va fi cruțat. Astfel, UE ar putea lua în considerare obligarea instituțiilor financiare să refuze serviciile sau creditele dacă acestea riscă să fie asociate cu “activități de defrișare”.

Aceste politici vin în plină criză economică și energetică, inflație și temeri de recesiune. UE a mai marcat un pas către faliment: după dezindustrializare își „ecologizează” importurile. Defrișarea minții – o să mâncăm biodiversificare și mere pădurețe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.468 afisari

12 COMENTARII

  1. Jurnalistii ar trebui sa ne spuna daca produsele enumerate mai sus sunt in dotarea UE sau produse care se consuma la Bruxelles….cafea…de.ex….si hartie….si carne de vita…etc…
    Sa inceapa.cu ei…zic…

      • ZIARE.COM NU MERITA MENTIONAT AICI
        E UN SITE DE EXCREMENTE ,
        CENZUREAZA SI AU POSTACI COLABORATORI CE SUNT PUSI SA INJURE GROSOLAN CITITORII , POATE SUNT CHIAR CEI DE LA ZIARE.COM CE INJURA

  2. Salut decizia U.E. pentru ca intrau toate gunoaiele din tari bananiere. Gunoaie pline de pesticide si injectate.

    • Așa vor ajunge DECÂT (asta să înțelegi și tu sensul) produse bio din fermele ukra .
      Oooops , stai că ziseră niște unii din mUE că cerealele și produsele alimentare exportate de „țara de la capu’la lume” nu corespund standardului european !

    • Cam cum ai apărut și tu pe lume, așa-i, waxere? M_ții m-tii de leghebistoid ce ești.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger