AcasăDIVERSEUE aruncă criza cipurilor în brațele producătorilor

UE aruncă criza cipurilor în brațele producătorilor

Rezolvarea deficitului de semiconductori este reponsabilitatea companiilor producătoare, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierre Breton.

Analiștii estimează că lipsa cipurilor, care  afectează major multe sectoare economice, începând cu automobilele, ar putea dura până la sfârșitul lui 2023.

„Rezolvarea acestei probleme este cu siguranță responsabilitatea companiilor. Este treaba lor să facă acest lucru, să satisfacă nevoile clienților lor”, a subliniat Breton.

Oficialul UE a recunoscut că eforturile de creștere a producției ar putea dura „câteva luni” și s-a declarat încrezător în eficiența acestor companii care „lucrează deja din greu”.

În schimb, niciun cuvânt despre dependența acută a Uniunii Europene – și a întregii lumi – de industria semiconductorilor din Asia. Așa cum birocrații de la Bruxelles n-au învătaț nimic din lecția pandemiei: criza sanitară a găsit Europa fără stocuri de materiale medicale critice –  și a profitat China.

La fel, orbiți de febra electrificării și „decarbonizării”, producătorii auto au tăiat devreme investițiile în industria cipurilor – estimată la 440 miliarde de euro – și acum trag ponoasele.

Breton și ai lui s-au trezit din somn săptămâna trecută, anunțând elaborarea unei legi europene privind semiconductorii(European Chips Act)pentru a apăra “suveranitatea tehnologică a Uniunii Europene”. Care o fi aia? Depedența de producătorii asiatici – Taiwan, Coreea de Sud, China – se agravează, în timp ce lipsurile paralizează tot mai multe sectoare economice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger