Cauta

“Ucigașul tăcut”.De ce regiuni întregi vor deveni nelocuibile!

Regiuni întregi ale lumii vor deveni de netrăit în următoarele decenii din cauza valurilor de căldură mai frecvente și mai intense ca urmare a schimbărilor climatice, au avertizat  ONU și Crucea Roșie.

Cu mai puțin de o lună înainte de reuniunea COP27, care va avea loc în Egipt în noiembrie, ONU și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) au publicat un raport comun în care fac apel la pregătirea pentru valurile de căldură care vor urma, pentru a evita „un număr semnificativ de decese”.

Oficialii subliniază că există limite dincolo de care persoanele expuse la căldură și umiditate extreme nu pot supraviețui și că există, de asemenea, limite dincolo de care societățile nu se pot adapta.

„Pe traiectoriile actuale, valurile de căldură ar putea atinge și depăși aceste limite fiziologice și sociale în următoarele decenii, în special în regiuni precum Sahel, Asia de Sud și Asia de Sud-Vest”

O astfel de situație va duce la „suferințe și pierderi de vieți omenești pe scară largă, mișcări de populație și creșterea inegalităților”.

Valurile de căldură sunt responsabile pentru unele dintre cele mai mortale dezastre înregistrate vreodată. Raportul amintește numărul mare de victime ale caniculei europene din 2003, care a provocat moartea a peste 70 000 de persoane, iar valul de căldură din Rusia din 2010 a provocat moartea a peste 55 000 de persoane.

Experții prevăd rate foarte ridicate de decese cauzate de căldura extremă, „comparabile ca amploare cu toate tipurile de cancer până la sfârșitul secolului”.

În acest an, regiuni sau țări întregi din Africa de Nord, Australia, Europa, Asia de Sud și Orientul Mijlociu s-au sufocat din cauza temperaturilor record, la fel ca și China și vestul Statelor Unite.

Căldura extremă este un „ucigaș tăcut” ale cărui efecte se vor accentua, reprezentând provocări enorme pentru dezvoltarea durabilă și creând în același timp noi nevoi umanitare.

„Sistemul umanitar nu are capacitatea de a face față singur unei crize de o asemenea amploare. Suntem deja subfinanțați și lipsiți de resurse pentru a răspunde unora dintre cele mai grave crize umanitare din acest an”, a declarat Jagan Chapagain, secretarul general al IFRC.

Potrivit unui studiu citat de raport, numărul oamenilor săraci care trăiesc în condiții extreme de căldură în zonele urbane va crește cu 700% până în 2050. Cele mai mari creșteri sunt de așteptat să aibă loc în Africa de Vest și Asia.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Europa rămâne rușinos de dependentă de armata americană
  • Elon Musk – sfârșitul unui mandat turbulent
  • Guvernul tehnocrat – rețeta perfectă pentru dezastru
  • Muncă remote în satul bunicilor: evadarea celor care au renunțat să mai creadă în România reală
  • Se pun tunurile pe bugetari. GPS pe toate mașinile instituțiilor publice
  • După ce a distrus România cu un PNRR otrăvit, USR vrea să prindă ciolanul guvernării
  • Experții britanici avertizează. Urmează Brexit din Green Deal
  • Tarifele lui Trump se lovesc de un blocaj judiciar. Acțiunile și dolarul cresc
  • Anxietatea în România: O Problemă Reală, Nu Doar „Stres”
  • Exit mobile version