AcasăDIVERSETwitter se prăbușește? Alternative la Pasărea Albastră

Twitter se prăbușește? Alternative la Pasărea Albastră

Dispariția Twitter este iminentă.Cel puțin așa declară cei care și-au anunțat trecerea la o altă platformă. Faptul că au făcut aceste declarații chiar pe Twitter, iar apoi au rămas să privească, evidențiază cât de dificil este pentru utilizatori să își reducă dependența de rețeaua condusă turbulent de Elon Musk.

Pe fondul disfuncționalităților, există tot mai multe alternative pentru cei care caută un plan B.

Mastodon

Platforma germană de socializare fondată de Eugen Rochko în urmă cu șase ani este favorită pentru titlul de „următorul Twitter”, dar a polarizat opiniile. În primul rând, nici măcar nu este un singur site.

Mastodon este, de fapt, un software open-source care permite oricui să își administreze propriul serviciu de rețele sociale, notează Bloomberg. Dacă alegeți să faceți acest lucru, puteți să vă conectați la alte site-uri bazate pe Mastodon pentru a crea ceea ce se numește „fediverse”, astfel încât un membru al unui site (numit și instanță sau server) să poată interacționa cu cei de pe alte site-uri. Site-ul www.movetdon.org permite oamenilor să îi găsească automat pe cei pe care îi urmăresc pe Twitter, facilitând tranziția.

Moderarea conținutului se face la nivelul fiecărei instanțe individuale de către monitorii desemnați de grupul respectiv, iar utilizatorii pot fi blocați sau eliminați dacă nu se conformează. Ca urmare, cenzura poate fi neregulată – ceea ce este permis pe un server poate fi interzis pe altul.

Detractorii se plâng că Mastodon este o copie slabă a Twitter, dar această critică este nedreaptă. Nu a fost niciodată menit să reproducă originalul, ci își propune să ofere un mod alternativ de a imagina și de a gestiona social media.

Post

Potrivit fondatorului său, Noam Bardin, start-up-ul „va fi un loc civilizat pentru a dezbate idei, pentru a învăța de la experți, jurnaliști, creatori individuali și unii de la alții, pentru a conversa liber și pentru a ne distra”.

Dar fostul director executiv al aplicației de trafic Waze (cumpărată ulterior de Google) trebuie să convingă publicul: mai centralizat decât Mastodon, Post este probabil să sufere aceleași provocări de moderare a conținutului ca și Twitter. Bardin și echipa sa vor trebui să ia decizii dificile în ceea ce privește designul, conținutul și modelul de afaceri pentru a-l face să funcționeze.

Koo

Cu sediul în centrul tehnologic indian Bengaluru, această aplicație este cea mai apropiată până acum de o clonă a Twitter – logo-ul său este o pasăre galbenă. Dacă doriți să reproduceți feed-ul familiar și implicarea originalului, atunci acesta este locul potrivit. Vă permite chiar să vă transferați întreaga bibliotecă de tweet-uri și să îi urmăriți pe cei care au făcut deja mutarea.

Fondat în urmă cu trei ani, Koo a primit un impuls uriaș de atenție atunci când Twitter a intrat într-o dispută cu guvernul indian, deoarece premierul Narendra Modi a încercat să controleze social media sub pretextul opririi terorismului. Utilizatorii indieni, printre care mulți oficiali guvernamentali, s-au îndreptat către Koo – o alternativă locală la site-ul american.

Koo are acum peste 5 milioane de utilizatori la nivel global și mulți dintre ei susțin că rețeaua este este mai prietenoasă și mai distractivă decât Twitter.

Facebook, Instagram, TikTok, YouTube

E ușor pentru fanii Twitter să uite că aceste site-uri chiar există și la fel de ușor să le respingă. Dar realitatea este că au mult mai mulți utilizatori decât Twitter și un număr extrem de mare de adepți loiali.

O mare provocare pentru creatorii de conținut bazat pe text, cum ar fi jurnaliștii, specialiștii în politică și elitele din domeniul tehnologiei, este adaptarea la natura mai vizuală a acestor platforme mai mari.

Iar textul nu este total deplasat – conținutul de pe Instagram, YouTube și TikTok utilizează adesea fotografii, grafică și cuvinte pentru a transmite un mesaj succint, cu mai puține limitări decât pe Twitter.

Renovarea Twitter de către Musk i-a determinat pe mulți să se uite în altă parte, deși scepticii adoptă în mare parte o abordare de așteptare.

În acest timp, rivalii ar putea lua avânt și să ofere o adevărată alternativă. Un învingător final nu va fi încoronat rapid. În schimb, cei care caută o opțiune de rezervă vor dori probabil să eșantioneze opțiunile și să meargă cu grijă.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor