AcasăDIVERSETurismul spațial, doar un moft pentru miliardari?

Turismul spațial, doar un moft pentru miliardari?

O nouă călătorie spectaculoasă pentru cei ultra-bogați, dăunătoare planetei. La asta se rezumă, pentru mulți, turismul spațial. 

Dar experții pledează pentru mai multă clemență: fără a respinge total aceste aspecte, ei scot în evidență beneficiile derivate din apariția acestui sector.

Acces pentru știință

Primul argument este că aceste zboruri private pot transporta experimente științifice, pe lângă clienții lor.

Turiștii spațiali „cumpără un zbor care altfel nu ar fi decolat”, susține Ariel Ekblaw, fondatorul Inițiativei de Explorare Spațială de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Cu toate acestea, posibilitatea de a trimite un experiment în spațiu a rămas extrem de dificilă până acum, având doar două posibilități: Stația Spațială Internațională (ISS), cu capacitate limitată, sau zboruri parabolice efectuate de avioane, dar care oferă doar câteva zeci de secunde de microgravitație.

În schimb, între semnarea unui contract și trimiterea propriului proiect în stație(auto asamblarea structurilor la gravitație zeo) au trecut doar șase luni, la bordul misiunii private Ax-1 care a decolat vineri datorită a trei oameni de afaceri care au plătit călătoria.

Aceste zboruri mai scurte fac posibilă testarea conceptului, înainte de a cheltui mai mulți bani pentru proiecte de anvergură.

Unele companii, precum Virgin Galactic, au anunțat că vor să-i determine pe oamenii de știință să zboare direct cu experimentele lor.

Finanțare pentru inovare

Turismul spațial reprezintă, de asemenea, o sursă de finanțare pentru dezvoltarea de noi tehnologii de zbor – într-un mod drastic diferit de agențiile guvernamentale.

Acestea din urmă operează din banii contribuabililor și, prin urmare, se mișcă extrem de precaut, în timp ce companii precum SpaceX nu se tem să lanseze pe orbită prototipuri, conform unui proces de dezvoltare mai rapid.

Deocamdată, zborul spațial rămâne foarte scump și riscant. Făcându-le mai frecvente ar trebui să reducă costurile și să îmbunătățească siguranța. „Cu cât exersăm mai mult, cu atât reușim mai mult”, a declarat pentru AFP Mason Peck, profesor de aeronautică la Universitatea Cornell și fost responabil al strategiei tehnologice la NASA.

Protejarea mediului

Ultimul argument invocat, în mod paradoxal, are legătură cu clima. Oricine observă planeta din spațiu își dă seama de fragilitatea ei și de subțirerea atmosferei sale.

Prin urmare, speranța este ca, la întoarcere, turiștii spațiali să devină mai angajați în protejarea mediului.

„Îți dă un sentiment de urgență să faci parte din soluție”, spune Jane Poynter, cofondatorul Space Perspective, care intenționează să ia turiști din 2024 pentru a observa Pământul într-o capsulă la 30 km altitudine.

author avatar
Radu Jacotă Redactor