AcasăDIVERSETransferul dreptului de proprietate. Cum se sustrag oligarhii de la sancțiuni

Transferul dreptului de proprietate. Cum se sustrag oligarhii de la sancțiuni

La 25 februarie, a doua zi după ce Rusia a invadat Ucraina, un grup select de oligarhi a participat la o întâlnire privată cu președintele Vladimir Putin în Sala Sfânta Ecaterina de la Kremlin.

În aparență, s-a discutat despre modul în care guvernul va ajuta băncile rusești de stat care urmau să fie sancționate de SUA, în special Sberbank și VTB Group.

Printre cei prezenți se număra miliardarul Dmitri Mazepin, cunoscut în Marea Britanie pentru că a sponsorizat echipa de Formula 1 Haas, în cadrul căreia fiul său, Nikita, a fost un pilot de top.

Mazepin a stat printre alți magnați puternici, în special Alexei Miller de la Gazprom și Igor Sechin de la Rosneft. Și în curând și-a dat seama că nu doar băncile vor fi sancționate. Urmau oligarhii. Și a avut dreptate.

Două săptămâni mai târziu, la 9 martie, Mazepin a fost sancționat de UE și, în scurt timp, activele sale au fost înghețate de Marea Britanie, Canada și Elveția.

La doar câteva zile după ce a fost sancționat, Mazepin și-a vândut participația de control în compania sa de îngrășăminte Uralchem și a transferat proprietatea către asociații săi de lungă durată și colegi de directorat: Dmitri Tatianin și Dmitri Koniaev.

La 21 martie, Mazepin nu mai era proprietarul majoritar al companiei și a renunțat la funcțiile de conducere din Uralchem, care deține Uralkali, cel mai mare producător de potasă din lume.

Structura de proprietate a celor două terminale de îngrășăminte din Riga, Letonia, a fost, de asemenea, schimbată rapid.

Dintr-o dată, societatea elvețiană Svizraa a devenit coproprietar al terminalelor, iar noul proprietar real a fost o persoană fizică numită Bhidwal Aamer Atta, a cărei naționalitate nu este menționată în documentele corporative.

Averea rămâne în familie

În cazul altor miliardari sancționați, aceștia își păstrează pur și simplu activele în familie.

Fostul bancher Andrei Melnicenko, a cărui avere este estimată la 16 miliarde de dolari pe baza companiei sale de îngrășăminte EuroChem și a producătorului de cărbune SUEK, a fost sancționat de Elveția pe 4 martie.

Este posibil ca miliardarul să fi fost avertizat cu privire la alte sancțiuni care vor urma, deoarece pe 8 martie a demisionat din funcția de beneficiar al unui trust din Cipru care deținea participația sa de 90% din EuroChem, în valoare de miliarde de dolari.

Noul beneficiar al acestui trust era aproape de casă – chiar soția lui Melnicenko, Aleksandra, un fost model și cântăreață pop sârbă. A doua zi, multimiliardarul rus a fost sancționat de UE, iar săptămâna următoare de Marea Britanie.

În mod surprinzător, EuroChem a primit apoi o licență de la guvernul elvețian, după ce unitatea sa de reglementare responsabilă cu monitorizarea sancțiunilor împotriva Rusiei a fost informată despre noua structură de proprietate.

Alexei Mordașev, cu o avere estimată la 21,2 miliarde de dolari, pe baza proprietății sale la Severstal, cea mai mare companie siderurgică și minieră din Rusia, a transferat, de asemenea, active în valoare de miliarde de lire sterline către soția sa, Marina.

Totodată,  el a mutat cea mai mare parte a participației sale în conglomeratul turistic TUI către o companie offshore din Caraibe numită Ondero Ltd, care este controlată tot de soția sa.

Toți cei trei oligarhi – Mazepin, Melnicenko și Mordașev – sunt furioși că au fost sancționați și au intentat procese la Curtea de Justiție a UE pentru a anula ceea ce ei consideră a fi măsuri punitive.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger