AcasăDIVERSE“Tourflation”? Taylor Swift, Beyoncé și Bruce Springsteen ar putea înrăutăți inflația

“Tourflation”? Taylor Swift, Beyoncé și Bruce Springsteen ar putea înrăutăți inflația

Spirala scumpirilor a ajuns și la prețurile pentru concerte

În timp ce inflația se menține la un nivel ridicat în multe țări din întreaga lume, economiștii s-au trezit luând în considerare un contributor surprinzător: concertele –  și prețurile de lângă ele.

Beyoncé se află în prezent în primul său turneu solo din 2016, Renaisssance, iar Taylor Swift umple stadioanele cu Eras Tour, care a stârnit indignare cu privire la puterea Ticketmaster și Live Nation asupra vânzării de bilete pentru evenimente live.

În altă parte, Bruce Springsteen, Elton John, Harry Styles și Ed Sheeran cuceresc publicul, milioane de oameni se înghesuie să vadă vedetele – chiar dacă prețul biletelor, al călătoriei și al cazării este ridicat.Dar ce legătură există între muzică și inflație? Potențial foarte mult, potrivit unor analiști.

„Unul dintre lucrurile care m-a frapat, bineînțeles, este cât de enorm de ridicate au devenit prețurile pentru concerte”, a declarat pentru CNBC economistul –șef al Societe Generale, Klaus Baader. „Toate prețurile din jur, de asemenea, au explodat. Nu este vorba doar de faptul că biletele devin mai scumpe. Și berea sau Coca-Cola sau hot dog-ul de la locul de desfășurare au devenit mult mai scumpe”.

Costurile de călătorie și cazare sunt, de asemenea, ridicate – un fenomen observat de Filip Andersson, șeful departamentului de cercetare pentru Suedia al Danske Bank. “Impactul pe care l-a avut prima oprire a turneului lui Beyoncé în Stockholm  asupra indicelui prețurilor de consum este evident – mai ales când vine vorba de cazare. Toate hotelurile au fost complet rezervate în săptămânile din jurul evenimentului și, astfel, prețurile au explodat.”

Există factori care stau la baza acestei creșteri ale costurilor biletelor –   unii derivă din modele economice mai largi, alții se leagă de  cultura spectacolelor într-o lume post-pandemică. În general, consumismul și-a revenit puternic, iar  lumea concertelor nu face excepție.

Și oamenii își pot permite prețuri mai mari. În ceea ce privește artiștii, dependența de turnee pentru a aduce venituri joacă un rol important în ecuație.”Cred că va exista o mare rezistență în ceea ce privește prețurile evenimentelor muzicale și ale altor evenimente culturale”, a precizat Baader.

author avatar
Radu Jacotă Redactor