AcasăDIVERSEȚicneală globală: după carnea de laborator, vine cafeaua „celulară”

Țicneală globală: după carnea de laborator, vine cafeaua „celulară”

Dacă Bill Gates  îndeamnă consumatorii să treacă la „carne de vită 100% sintetică” pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră( s-o mănânce împreună cu familia și Fundația lui), iată că și una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial riscă să se transforme într-o  zeamă de laborator.

Heiko Rischer, care conduce o echipă de cercetători la Institutul finlandez de Cercetări Tehnice VTT, arată mândru spre un vas plin cu o pudră maro deschis, pe care o numește “cu adevărat cafea, pentru că în produs nu există altceva decât materie de la cafea”.

Tradus din păsăreasca lui Rischer, înseamnă că această pudră nu este măcinată din boabe, ci este crescută dintr-un grup de celule de plante de cafea în condiții de temperatură, lumină și oxigen strict controlate într-un bioreactor.

Odată prăjită, pudra poate fi preparată exact în același mod ca și cafeaua convențională, notează France 24. La ce folosește  transformarea unui produs emblematic și natural într-o alternativă de eprubetă? La nimic. Eventual la distrugerea industriei cafelei, a cărei producţie globală se ridică la aproximativ 10 milioane de tone de boabe.

Echipa lui Rischer a folosit aceleași principii ale agriculturii celulare, care sunt folosite pentru a produce carne cultivată în laborator, deja pusă la vânzare în Singapore.

Cum rămâne cu gustul?

Pentru iubitorii cafelei, cheia succesului o reprezintă gustul. Până în prezent, doar specialiştii din cadrul unui grup de ”experţi senzoriali”, special instruiţi, au voie să guste această nouă băutură, datorită statutului de “aliment special”.

Cu alte cuvinte, VTT promovează un produs incert –sau riscant – de vreme ce nici nu i se stabilește gustul.

Înhămat la această țicneală globală este și start-up-ul Atomo din Seattle, care  a anunţat în septembrie că a strâns 11,5 milioane de dolari pentru cafeaua sa ”moleculară”, obţinută dintr-o materie organică, alta decât o plantă de cafea.

Cercetătorii estimează că va fi nevoie de cel puţin patru ani până când cafeaua de laborator va ajunge pe rafturile magazinelor şi supermarketurilor. Dar cine știe ce mai pregătesc cei de la VTT. Poate o ceașcă de cafea cu toarta pe stânga.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
816 afisari

2 COMENTARII

  1. Nebunia unora vrea sa fie hrana pt altii?? Sictir!!!de ce bilache a cumparat pamant fara nr daca nu mai vrea hrana naturala???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger