AcasăDIVERSETestați-vă echilibrul. Incapacitatea de a sta pe un picior, risc de deces

Testați-vă echilibrul. Incapacitatea de a sta pe un picior, risc de deces

Incapacitatea de a sta pe un picior timp de 10 secunde pentru persoanele de peste 50 de ani este legată de aproape dublarea riscului de deces din orice cauză în următorii 10 ani, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Sports Medicine.

Experții susțin că acest test de echilibru simplu și sigur ar putea fi inclus în controalele de sănătate de rutină pentru adulții în vârstă.

Spre deosebire de condiția fizică, de forța și flexibilitatea musculară, echilibrul tinde să fie conservat destul de bine până în al șaselea deceniu de viață, când începe să se diminueze relativ rapid.

Cercetătorii s-au bazat pe participanții la studiul de cohortă CLINIMEX Exercise. Acesta a fost înființat în 1994 pentru a evalua asocierile dintre diverse măsuri ale aptitudinii fizice, variabilele legate de exercițiile fizice și factorii convenționali de risc cardiovascular, cu starea de sănătate precară și decesul.

Analiza actuală a inclus 1.702 participanți cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani (media de 61 de ani). Aproximativ două treimi (68%) au fost bărbați.

În cadrul controlului, participanților li s-a cerut să stea pe un singur picior timp de 10 secunde, fără niciun sprijin suplimentar. Au fost permise până la trei încercări pe oricare dintre picioare.

Proporțiile celor care nu au putut să stea pe un picior timp de 10 secunde au fost: aproape 5% în rândul persoanelor de 51-55 de ani; 8% în rândul persoanelor de 56-60 de ani; puțin sub 18% în rândul persoanelor de 61-65 de ani; și puțin sub 37% în rândul persoanelor de 66-70 de ani.

Pe o perioadă medie de monitorizare de 7 ani au murit 123 (7%) persoane: cancer (32%); boli cardiovasculare (30%); boli respiratorii (9%); și complicații Covid-19 (7%).

Dar proporția deceselor în rândul celor care au picat testul a fost semnificativ mai mare: 17,5% față de 4,5%. În general, cei care au eșuat testul au avut o sănătate mai proastă: o proporție mai mare erau obezi și/sau aveau boli de inimă, hipertensiune arterială. Și diabetul de tip 2 a fost de 3 ori mai frecvent în acest grup: 38% față de aproximativ 13%.

Privind vârsta, sexul și condițiile de sănătate, incapacitatea de a sta nesprijinit pe un picior timp de 10 secunde a fost asociată cu un risc crescut de deces din orice cauză în următorul deceniu cu 84%.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
461 afisari

4 COMENTARII

  1. Pe bune și fără glumă: câți ați stat într-un picior după ce-ați citit materialul ăsta? 🙂
    Eu am stat, recunosc cu mâna pe diverse chestii. 😀
    După 3 litri de bere se pune, oare? Adică na, e cald…

    • Eu nu am nevoie sa stau, pentru ca fac periodic exercitiul asta.
      Daca fac spagatul, inseamna ca o sa traiesc pana la 100 de ani?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger