Cauta

Tequila lângă Gaza

Israelienii de la granița cu Gaza relansează un proiect inovator de producție de tequila, care a fost întrerupt de atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie 2023

Cu sunetul exploziilor răsunând în depărtare, israelienii de la granița cu Gaza relansează un proiect inovator de producție de tequila, care a fost întrerupt de atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie 2023.

Omul de afaceri Aviel Leitner și fermierul Eran Braverman inspectează un câmp de agave albastre, planta din care se fabrică tequila.

„Am vrut să arătăm că fermierii israelieni s-au întors pe câmpurile lor, că acest război nu îi va opri”, a declarat  Braverman pentru AFP. El  fost inspirat să aducă plantele în Israel după o călătorie de familie în Mexic, patria tequilei. Noi culturi cresc în Negev și „nu există nimic mai sexy decât tequila, mezcal și băuturile spirtoase de agave”.

Culturile sunt întreținute în kibuțul Alumim, în apropiere de Fâșia Gaza. Deși comandourile Hamas au incendiat hambarele și serele, agavele au supraviețuit datorită tehnologiei de irigare prin picurare, care reduce la minimum utilizarea apei și a îngrășămintelor.

Leitner caută acum un loc pentru a-și construi distileria de tequila și speră să înceapă producția la începutul iernii. Comunitățile locale sunt „hotărâte să se pună pe picioare și să devină din nou mai puternice”, spune Danielle Abraham, director executiv al ONG-ului Volcani International Partnerships, care ajută fermierii israelieni.

”Fermele din sudul Israelului au revenit la aproape 100% din capacitatea lor dinainte de 7 octombrie, dar „războiul și incertitudinea continuă să afecteze moralul agricultorilor”.

În luna mai, cabinetul de securitate al premierului israelian Benjamin Netanyahu a votat pentru intensificarea ofensivei împotriva grupării militante palestiniene Hamas în Gaza până la cucerirea întregii enclave și deținerea teritoriilor sale.

Donald Trump a înfuriat lumea araba, după ce a propus ca SUA  să preia controlul Gaza, să mute 2 milioane de palestinieni și să trasforme enclava în ”Riviera Orientului Mijlociu”.

O campanie de strămutare ar evoca amintirile dureroase ale Nakba sau „catastrofa” în care sute de mii de palestinieni au fost alungați din casele lor în războiul din 1948 care a urmat declarației de independență a Israelului.

Deplasarea forțată a unei populații aflate sub ocupație militară este o crimă de război interzisă de Convențiile de la Geneva din 1949.

Planul unei soluții cu două state s-a estompat începând din 2014, când încercările palestiniene și israeliene de a instaura pacea într-una dintre cele mai volatile și violente regiuni din lume au eșuat.

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version