AcasăDIVERSETelemunca a declanșat un boom de „nomazi digitali”

Telemunca a declanșat un boom de „nomazi digitali”

Din ce în ce mai mulți angajați se mută în străinătate în timp ce lucrează pentru companiile lor de acasă.

Din Europa până în Thailanda, multe țări îi atrag cu vize avantajoase. Un fenomen care urmează să se extindă vertiginos până la sfârșitul deceniului.

“Criza sănătății și telemunca a fost acceleratoare pentru creșterea exponențială a numărului de nomazi digitali”, notează Le Monde.

Portugalia, Grecia, Spania, Irlanda, Franța, Statele Unite și unele țări asiatice oferă condiții avantajoase pentru acești angajați, salarii bune și chiar „vile cu piscină” în insulele Creta și Rhodos. Bali, Canare și Mallorca au devenit „destinații preferate”.

Nomazii digitali lucrează în IT, web design sau publicitate online pentru o companie mare.

Odată cu prăbușirea turismului, multe țări, de la Costa Rica la Indonezia, trecând prin Thailanda, Georgia sau Grecia, au înțeles valoarea atragerii nomazilor digitali prin vize de muncă care le aduc, printre altele, avantaje fiscale.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a prezentat un plan de mai multe miliarde numit „Grecia 2.0”, inclusiv investiții în rețelele 5G, pe care guvernul a început să le desfășoare din decembrie pentru a-și consolida atractivitatea.

În arhipelagul portughez Madeira, autoritățile locale au înființat “sate digitale”. În Europa, câteva zeci de milioane de oameni ar putea fi tentați de acest mod de viață până la sfârșitul deceniului, potrivit unor estimări.

Analiștii prognozează că până în 2035 vor exista până la un miliard de nomazi digitali. În viitorul nu atât de îndepărtat, unul din trei angajați va lucra de la distanță, deoarece tendința tinde să se impună în sectorul corporativ.

author avatar
Radu Jacotă
270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger