AcasăDIVERSETelegram: gigantul media sau noul dark web?

Telegram: gigantul media sau noul dark web?

Platforma a devenit megafonul unor lideri politici și a infractorilor organizați

În fiecare zi, canalul Telegram Gun Shop America postează un flux constant de fotografii cu articole ilicite de vânzare pentru cei aproape 26.000 de abonați ai săi. Printre acestea se numără recent pistoale Glock de 9 mm, la prețul de 500 de dolari, cocaină boliviană(1.000 de dolari uncia) și carduri bancare clonate la 5.000 de dolari.

„Continuați să primiți comenzi”, scrie proprietarul anonim al canalului pe fluxul său public, invitându-și adepții să îi trimită un mesaj direct pentru a face o achiziție în bitcoin sau în dolari.

Magazinul de arme este doar unul dintre zecile de mii de grupuri și canale Telegram urmărite de experții în criminologie și securitate cibernetică, relatează Financial Times. Susțin că aplicația de socializare a devenit noul dark web, unde infractorii și hackerii cibernetici se laudă cu nerușinare și fac troc pentru servicii ilicite fără repercusiuni.

Vestul sălbatic

„Telegram este social media pentru infractorii organizați”, spune Haywood Talcove, director executiv al diviziei guvernamentale a LexisNexis Risk Solutions, care a urmărit noi mijloace de fraudă care vizează sistemele guvernamentale americane. „Este practic vestul sălbatic acolo”.

Explozia lumii interlope din Telegram este doar o fațetă a ascensiunii mai largi și amețitoare a platformei în ultimii ani, de la o aplicație de mesagerie de nișă la o sursă de știri, inclusiv în crize geopolitice și umanitare, cum ar fi războiul dintre Rusia și Ucraina sau conflictul dintre Israel și Hamas.

Încă de la înființarea sa în 2013, directorul executiv al Telegram, Pavel Durov, născut în Rusia, a încercat să prezinte platforma ca o alternativă orientată spre confidențialitate față de giganții Big Tech. “Un refugiu sigur și rezistent la cenzură pentru cetățenii care trăiesc în regimuri represive”.

Totul este permis

Datorită noilor funcții de difuzare asemănătoare cu cele de pe Twitter și a abordării sale de moderare de tip „totul este permis”, Telegram a devenit un megafon pentru liderii globali – și pentru oamenii puternici. Platforma este mânuită de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, de ministerele rusești și chiar de grupuri teroriste precum Hamas.

De asemenea, acționează ca un magnet pentru cei care împing dezinformarea, teoreticienii conspirației și extremiștii care fug de restricțiile mai stricte impuse de rivali precum Facebook și YouTube.

Cu sediul central în Dubai, Telegram a reușit să scape de o mare parte din controalele de reglementare și de cererile de aplicare a legii care au afectat platformele similare din Silicon Valley în ultimii ani.

„Telegram susține și facilitează infracțiunile online și offline în întreaga lume – poate fi vorba de fraudă, poate fi vorba de vânzări de arme, de droguri, de persoane chiar”, a declarat  David Maimon, profesor la Departamentul de justiție penală și criminologie de la Georgia State University, care a monitorizat mii de grupuri Telegram din 2019, inclusiv 10.000 în SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor