AcasăDIVERSEȚara preoteselor

Țara preoteselor

Pentru prima dată, în bisericile din Suedia slujesc acum mai multe femei decât bărbați. Biserica Luterană le-a permis acest lucru începând din 1958, iar primele femei au fost hirotonisite în 1960.

„Dintre cei 3.060 de preoți care slujesc acum în Suedia, 1.533 sunt femei și 1.527 sunt bărbați”, a declarat Cristina Grenholm, secretară a Bisericii Suediei, reprezentând o proporție de 50,1% dintre femei, pentru 49,9% dintre bărbați. Un motiv pentru acest fenomen este apetența femeilor pentru “învățătura preoțească”. În 2013, aproximativ 70% dintre studenții suedezi în teologie erau femei.”

Astăzi, multe parohii încearcă să aibă atât un bărbat, cât și o femeie care să spună Liturghia în timpul slujbei de duminică. Întrucât credem că Dumnezeu a creat ființe umane, atât bărbat, cât și femeie după chipul său, este esențial să le arătăm. Dacă excludeți jumătate din experiența vieții unei femei, atunci excludeți o mulțime de lucruri”, a adăugat Grenholm. Chiar dacă clerul din Suedia susține prezența femeilor, diferența de remunerare – cu 250 de euro mai puțin pe lună decât un bărbat – rămâne o problemă, notează publicația Kyrkans.

author avatar
Radu Jacotă
577 afisari

2 COMENTARII

  1. 1 Timotei 2:12-15 (VDC) Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere.

    Căci întâi a fost întocmit Adam, şi apoi Eva.
    Şi nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.

    Totuşi ea va fi mântuită prin naşterea de fii, dacă stăruie cu smerenie în credinţă, în dragoste şi în sfinţenie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger