AcasăDIVERSETabletele au invadat mașinile. Dovada că butoanele fizice sunt mai bune

Tabletele au invadat mașinile. Dovada că butoanele fizice sunt mai bune

Potrivit unui studiu realizat în Suedia, ecranele tactile reprezintă o sursă reală de distragere a atenției pentru șoferi, obligându-i să își ia ochii de la drum prea mult timp pentru a efectua chiar și cele mai elementare acțiuni.

Logica ar impune ca mașinile să se adapteze șoferului, dar în ultimii ani s-a întâmplat exact contrariul. Pentru a controla radioul, dispozitivele de asistență la condus și o mulțime de alte funcții esențiale, a devenit aproape imposibil să nu folosești tabletele care ne-au invadat vehiculele.

Unele modele merg chiar atât de departe încât nu mai oferă nici cel mai mic buton fizic pentru a controla aerul condiționat, de exemplu. Apoi există  multe secunde petrecute căutând meniuri sau submeniuri care sunt uneori bine ascunse.

Redactorii revistei Vi Bilagare au preselectat 12 mașini de la diferite mărci și grupuri, cu sisteme multimedia diferite, comparate cu un Volvo V70, vechi de 17 ani, fără ecrane electronice.

Mai mulți șoferi au fost rugați să îndeplinească același număr de sarcini simple (selectarea posturilor de radio, reglajul scaunului, schimbarea temperaturii etc.) la o viteză de 110 km/h.

Rezultatele sunt clare, comentează experții  L’Automobile Magazine: în V70, ochii șoferului sunt cel mai des ațintiți asupra drumului, pe o distanță comparată de 306 metri. Imediat în urma sa se află – supriză –   Dacia Sandero, ale cărei singure setări radio se fac prin intermediul ecranului tactil. Pe locul trei în clasament se află un alt Volvo, SUV-ul-coupe C40.

Cu toate acestea, majoritatea celorlalte mașini sunt mult în urma acestui trio. Într-un Tesla Model 3 trebuie să parcurgeți o distanță dublă față de Volvo pentru a efectua aceleași acțiuni.

Cu un BMW iX, distanța necesară este de trei ori mai mare! Ultimul loc îi revine lui MG Marvel R, în care este necesar să parcurgi aproape 1,5 kilometri pentru a finaliza testul, de aproape 5 ori mai mult decât V70 break. Dovada că dimensiunea ecranului nu este neapărat o garanție a siguranței.

Mașinile folosite în test: BMW iX, Dacia Sandero, Hyundai Ioniq5, Mercedes GLB, MG Marvel R, Nissan Qashqai, Seat Leon, Subaru Outback,Tesla Model 3,VW ID.3, Volvo C40, Volvo V70(2005).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.015 afisari

6 COMENTARII

  1. Și pentru asta era nevoie de un studiu… Puteau să-ntrebe orice șofer profesionist.
    Dar na, așa se obțin granturile, iar Suedia, țara în care „bună ziua” în suedeză se spune „Salaam Aleikum”, a devenit, încet-încet, gluma proastă a Europei, așa cum Canada e gluma proastă a Americii.

  2. Asta pentru ca toti cu CAP-PATRAT au ajuns sa construiasca tehnologie automotive….sa muriti ca prostii cu bolizi de lux..ca va trebuie kilometri ca sa apasati un buton…….de aia toata lumea umbla pe strada cu botul in telefon. Natie de maimute handicapate…..la dracu cu prostii…sa crape

    • Excelentă observație, ca să-l parafrazez pe Cristea de mai sus.
      Aș spune chiar tictoc cu provocări în mers.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger