AcasăDIVERSESwiss made: primul aparat care produce piele pentru transplanturi

Swiss made: primul aparat care produce piele pentru transplanturi

O companie elvețiană oferă speranță celor peste 11 milioane de oameni din întreaga lume care suferă arsuri grave în fiecare an.

Cutiss a dezvoltat primul aparat capabil să genereze piele în mari cantităţi pornind de la o mostră a pacientului.

Metoda tradiţională constă în prelevarea unei bucăţi de piele sănătoasă care îşi poate extinde de nouă ori suprafaţa, în timp ce acest aparat poate multiplica până la de 100 de ori mostra originală.

Pentru pacienţii cu arsuri pe suprafeţe mici, metoda tradiţională ar putea fi suficientă, însă pentru cei cu arsuri pe porţiuni de între 60 % sau 70 % din corp, noua tehnică este cu adevărat revoluţionară, notează Swiss.info.

„Nu este piele artificială şi nici tocmai naturală. Dacă vrem să fim exacţi, este echivalentul unui ţesut cutanat cu ajutorul bioingenieriei”, a explicat cofondatoarea şi directorea Cutiss, Daniela Marino.

Noua piele, numită „denovoSkin” are un milimetru grosime, la fel ca derma sau epiderma naturală şi o culoare roz fluorescent, iar odată aplicată pe porţiunea arsă capătă culoarea naturală a pielii.

Tehnologiei i s-au acordat, de asemenea, autorizații speciale pentru utilizare în cazurile în care poate „depăși orice tratament medical actual pentru leziuni mari și profunde ale pielii, cu rezultate potențial salvatoare de vieți”.

Unii pacienți cu arsuri majore au beneficiat deja de grefe denovoSkin pe suprafețe mari ale corpului lor. Potrivit Cutiss, acest aparat va ajunge pe piață în 2023.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger